Свръхмодерни автобуси тръгват в Бургас

0
1229

7 чисто нови нископодови автобуси вече са част от градския транспорт на Бургас. Увеличаването на автопарка ще позволи обслужването на кварталите Рудник и Черно море след присъединяването им към града както и ще осигури модерен градски транспорт към кварталите Минерални бани, Банево и Ветрен.

Договорът за финансов лизинг на превозните средства беше подписан в средата на месец август, което постави старт на дейностите по производство и доставка на новите автобуси. Очаква се те да влязат в експлоатация до Коледа. Цената на всеки от автобусите е 271 700 евро.

Автобусите имат 40 седящи места, а максималният брой пътници, който събират, е 130 души. Оборудвани са с ниски подове и разполагат със специално място, предназначено за инвалидни и бебешки колички. Допълнителните функции включват електронни табла за информация, видео-наблюдение, GPS-система и климатик. Новите автобуси са с дизелови двигатели, носители на екологичния стандарт EURO 6, като емисията на изгорели газове е сведена до минимум.

Средствата за реализация на проекта идват от различни източници – 1 300 000 лева от Регионалният фонд за градско развитие, 100 000 от самото дружество „Бургасбус”. Съфинансирането, което е задължително условие по програма JESSICA, е осигурено от компания Райфайзен Лизинг България ЕАД, която бе номинирана в обществената поръчка за доставчик на лизинговата услуга за 5-те автобуса.

Допълнителната инвестиция в разширяването на автопарка е обвързана с необходимостта от гарантиране на по-добро качество на транспортната услуга и комфорт на пътуване, както и със стратегията на община Бургас за цялостна модернизация на обществения транспорт./кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук