6 869 809 избират новия президент

0
1155

Точно 6 869 809 българи ще могат да изберат новата президентска двойка на предстоящия на 6 ноември вот. Толкова са гласоподавателите, вписани в предварителните списъци, подадени от общините към ГРАО и публикувани на сайта на ЦИК. В тях вече е направено т. нар. първично заличаване, като автоматично са извадени хората, които изтърпяват наказание лишаване от свобода и поставените под запрещение, които по закон нямат право да гласуват.

Предстои обаче вторично актуализиране на бройката на хората, които ще гласуват у нас. То ще стане 15 дни преди вота. Тогава ще отпаднат и нашенците, които са подали заявление, че искат да гласуват в чужбина. Заради българи зад граница без постоянен адрес у нас в предварителния списък сега една от секциите е със зачислени 33 969 души, при положение че при разпределението обикновено максималният брой избиратели е 1000. Става въпрос за столичния район „Средец“, където на улица „Леге“ 6 са записани служебните регистрации на българите в чужбина.

Броят на избирателите за президентския вот остава почти непроменен в сравнение с парламентарните избори през 2014 година, когато имаше вписани 6 858 304 гласоподаватели.

Днес изтича крайният срок, в който общините трябва да публикуват предварителните списъци в интернет и на видно място в района на секциите. Вече е достъпна и електронната форма на ГРАО, в която всеки гласоподавател може да провери дали фигурира в списъците и коя е секцията, в която трябва да гласува.

Такава справка може да се направи и с SMS на номер 18429, в който трябва да се напишат само цифрите от ЕГН-то, а цента му e 25 ст. без ДДС. Системата връща съобщение с номера и адреса на избирателната секция. Проверка може да се направи и с набиране на безплатен номер 0800 1 4726.

Междувременно от администрацията на Министерския съвет обявиха обществена поръчка, от която става ясно, че печатите за президентския вот ще бъдат с гаранция до 20 000 удара. От правителството ще отделят близо 36 000 лв. за изработката и доставката им.

Ще бъдат поръчани близо 14 000 печата, които трябва да се използват от секционните комисии по места. Допълнително ще се изработят и малко над 1000 печата за подвижните урни, които са предназначени за хората с увреждания и такива с проблеми с придвижването. Всички те трябва да бъдат доставени най-късно четири дни преди самите избори. За секциите зад граница, обаче срокът е 14 дни преди вота, тъй като МВнР трябва да има технологично време, за да ги изпрати на посолствата. Печатите за обикновените секции трябва да бъдат правоъгълни, а за подвижните СИК – кръгли.

Така трите избирателни района в столицата ще получат 1710 печата. Отделно от тях са тези за София област – 470. Втори се нарежда Бургас със 760, а трети и четвърти Варна и Благоевград съответно със 700 и 610 броя печата. В Пловдив за секционните комисии са предвидени точно 500 печата, а за Пловдивска област още 580. Фирмите имат срок 28 септември да изпращат офертите си, като задължително трябва да приложат към тях и по две мостри.

Правителството е заделило и малко над 11 000 лв., за да отпечата 60 000 удостоверения за гласуване на друго място. Всяко от тях задължително трябва да бъде с уникален фабричен номер.

Теглят жребия за номерата в бюлетината на 5 октомври

ЦИК определи процедурата за теглене на жребия на номерата на бюлетините, под които партиите и коалициите ще се явят на изборите. Тегленето ще стане на 5 октомври, само два дни преди официалното стартиране на предизборната кампания. На същата дата ще се определят и номерата за частичните местни избори, които ще се проведат в страната на 6 ноември./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук