Млад мъж с прерязана ръка беше спасен в УМБАЛ „Дева Мария”

0
1301

Неприятен битов инцидент едва не оставя без ръка 33-годишният Кадир Хюсеин от руенското село Планиница. Младият мъж пада по стълбите на фамилната къща и се удря в стъклена витрина. Прозорецът се чупи и срязва цялата му ръка над мишницата, като прекъсва мускули, нерви и главната артерия.

„Ако главната артерия не бъде възстановена, се нарушава кръвотока от лакътя надолу и се налага ръката да бъде ампутирана”, обяснява съдовият хирург д-р Тодор Драганов. Той приема по спешност през нощта пациента в Отделението по съдова хирургия и ангиология на Университетска болница „Дева Мария”. По спешност е извикан и ортопед.

Лекарите най-напред спират обилното кървене, което спасява живота на младия мъж. Сложната операция по възстановяването на почти откъснатата ръка продължава няколко часа.

„Изрязах тази част от артерията, която беше буквално смачкана, съединих я край в край и се възстанови кръвотока. След което ортопедите пришиха срязаните нерви, мускули и сухожилия”, допълва д-р Драганов.

Очакванията са след подходяща рехабилитация Кадир отново да може да движи ръката си.

Това не е първият подобен случай на отлична екипна работа между лекарите ортопеди и съдови хирурзи в УМБАЛ „Дева Мария”. Преди месец специалистите пришиха прерязаната до кост ръка на млад мъж от Айтос.

НА СНИМКАТА: Съдовият хирург д-р Драганов на визитация проверява как се възстановява ръката на Кадир след операцията./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук