Калин Терзийски – Вече и фермер

0
1589

Калин Терзийски се съгласил да участва в риалити формата „Фермата“ по Би Ти Ви. Злопаметните не пропуснаха да изтъкнат колко е повратлив и изменчив. Точно преди година Нова тв го покани да участва във „ВИП брадър“ и той избухна във фейсбук – как си представят те творец от неговия ранг в пошло шоу?

По пошлост „Фермата“ не отстъпва на „Брадъра“, но явно нова муза е споходила твореца, който миналия август писа:

„ВИП брадър оценява моето неписане, за четиресет дни – колкото струва моето писане за три години! Да, знам – вие ще се подсмихвате и ще кажете – ами какво ни се жалва тоя! Да отива там и да взима парите! Пък Ние ще го мразим и ще го псуваме. А ако не отиде – ще му се подиграваме и пак ще го псуваме. Винаги – каквото и да направя, ще съм сгрешил. Но ще ви кажа така – за да се ценят у нас културата и творците именно по тоя начин…явно нещо не е наред.“

Такава позиция му е била подшушната от предишната муза. А новодошлата му задвижи ръката за лирическо сбогуване във фейсбук. Било пък да се запъти към „Фермата“, без да остави писмена следа: „Скъпи мои приятели и просто приятели/ Съзерцатели, критици, тайни обожатели /Предатели и просто уринатори/ Изчезвам за близо два месеца/ Няма да съм тук, в бъбривия и разногласен/ Странен и пъстър, смешен и ужасен/ Прекрасен фейсбук, два месеца…Два месеца ще бъда Другаде и няма да ме има/ И ето тук явява се въпрос удачен/ А имало ли ме е някога, къде и кой съм бил?“

Имаше го Калин. Тук беше, сред нас и ни държеше в течение на всички свои състояния. За всички събития в личния му живот научавахме своевременно, а обществените тежнения рефлектираха чрез Терзийски в „прекрасния“ Фейсбук и сайта „Офнюз“, където се изявява и като публицист. Любовните му трепети също не остават потулени. Романсът му с актрисата и поетеса Елен Колева нагости щедро жълтите медии, понеже по техен вкус се очерта любовен триъгълник с участието на предишната му спътница Ивана Генова. В света на Терзийски сякаш няма закътано местенце. Всичко е на всеослушание и всеогледание. И не само жълтите – всички медии обожават такива екстраверти. А публиката поглъща пикантериите около тях, както плажуващият без чадър поглъща запотена бира. Сега Калин и Елен ще задоволяват заедно жаждата на публиката в телевизионния чифлик. Нещо били разделени, но питаели най-благородни чувства един към друг, както приляга на интелигентни хора. Браво на тях.

Че интелигентът Терзийски е приел поканата за риалити участие, не е за учудване. Недоумение буди миналогодишния му отказ. Той се прехласва по публичността и невъзмутимо излага на показ душевните си недъзи. Романът му „Алкохол“, който го прослави, е автобиографичен. Затова и изповедта му е въздействаща. Убедителна я прави и фактът, че авторът по професия е лекар психиатър. Пациент и доктор се сливат в литературна сплав. Като в оная детска песничка „Сам съм си конят, сам съм ездачът“. След катарзис и мъчително упорство Калин се избавя от зависимостта. И цяла България научи за подвига му. Радваше се редом с него. Напоследък пак бил пропил и всички телевизии се зарадваха, щото да се показва пияно писателче е много ефектно. Пък публиката от все сърце злорадстваше. Много й здраве на нея. Чувала ли е тя, че Е. Т. А. Хофман е писал прекрасните си феерии и приказки толкова пиян, че получавал видения и карал жена си да седи до него, щото сам го било страх.

По тази тема нашият талант е добре осведомен. Даже в едно интервю пред един патешкожълт сайт припомня: „Великият Гетсби“ и „Сбогом на оръжията“, „По пътя“ и „Цветя на злото“ са написани от хора, ох, какво да ви разправям, просто четете…“ Написани са от прочути пияници, де. Впрочем освен с такивата световната литература разполага с изобилие от лекари. Като почнем от Шилер, минем през Чехов, Камю, Моъм, Булгаков и стигнем до Терзийски. И като специалист психиатър ще бъде особено полезен във „Фермата“. Там даже подобно присъствие е наложително. Той се бои, че там нямало да пише. Нека не се хаби. Пред екрана ще съпреживяваме директно.

А, да не забравим, че като отказваше да се кепази в „Брадъра“, той се сопна „на прелюбимите ви пари стоят лицата на Алеко Константинов, Пенчо Славейков и Захари Стоянов…“ Пожелаваме му един ден и неговият образ да одухотвори някоя банкнота.

Амплоа с широк обхват

Житейското му амплоа е с широк обхват. Бил е дърводелец, анкетьор, санитар и милосърден брат, лекар психиатър в Курило, сценарист на шоу предаванията „Квартал“, „Лица“, „Каналето“ (БНТ), „Досиетата Хъ“ (Дарик радио), „Шаш“, „Пълна лудница“, поет с 3 стихосбирки, белетрист с 8 сборника разкази и 4 романа. В Би Ти Ви ще се представи и като фермер. И такава поливалентна личност Кеворк Кеворкян нарича лъжец, фантазьор и сополанко.

ЗА НЕГО

За мен той е „капитана“
Аз си го наричам „капитана“. Понеже походката му винаги е такава, все едно морето се люлее под него, а той пази равновесие. А и с тази брада… Всъщност море, по което да плува, има, ама не е от вода. При това е бурно. Леко плаване! Йо-хо-хо и бутилка… каквото прецениш.
Драгомир Симеонов,
водещ в радио „Дарик“

Животът ме срещна с него
Животът нареди нещата така да срещна Калин Терзийски. Нещо извън мен предизвика срещата ни. Аз познавам и други писатели, но се случи, когато трябва. Той почти не редактира текстовете ми. Най-важната помощ е, че Калин повярва и ми помогна аз да ги видя през неговите очи и да повярвам. Той ми позволи да пиша и ми каза „Аз те подкрепям!“ Моите стихове са девствени. Те почти не са пипани.
Елен Колева, актриса

Идеален за медийната туршия
На медиите днес обаче Терзийски вече не им върши работа трезвен. Те го искат точно такъв – пиян, неадекватен и смешен, защото така е идеален за лютивия вкус на нашенската медийна туршия. Вижте алкохолизираната маймуна, хахаха, посмейте се над пияния интелектуалец, моля, заповядайте, наритайте пийналия писател и играйте хоро с метални ботуши върху неговия гръбнак.
Александър Симов, журналист

Каре

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук