РАЗКРИТИЕ! Христо Стоичков участвал в създаването на Хари Потър!

0
1299

Легендата на българския футбол Христо Стоичков е служил за първообраз на писателката Джоан Роулинг при създаването на образа на Виктор Крум в бестселъра „Хари Потър“.
Виктор Крум, ролята на който изпълни Станислав Яневски, е герой от романа „Хари Потър и Огненият бокал“. Героят е българин и играе като търсач за националния отбор на България в популярния магьоснически спорт – куидич – игра, подобна на футбола, в която играчи на летящи метли се опитват да вкарат топки в специални врати. Той е най-добрият на поста си и това го прави световноизвестен в света на магьосниците.
„Преди 22 години Джоан е гледала Световното първенство по футбол в Америка, на което ние станахме четвърти. Тогава тя се е впечатлила много от Христо Стоичков и докато пише четвъртата книга ѝ и идва идеята за турнир по куидич. В този турнир тя създава Виктор Крум, вдъхновен от образа на Стоичков. Той затова е най-добрият куидич играч в света. Тогава за нея, може би, Христо Стоичков е бил именно такъв, което си е така – той беше най-добрият. Той прославя България по този начин, не само тогава, но и вдъхновява образа в книгите за Хари Потър. Може да се каже, че аз съм магическият Христо Стоичков“, призна самият Яневски в интервю пред БНТ./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук