МВР: Имаше опасност Бююк да се укрие

0
1210

Имало е опасност Абдуллах Бююк, чиято екстрадиция Анкара поиска заради връзки с терористичната групировка на Фетхуллах Гюлен, да се укрие.

Именно затова и заповедта за принудителното му отвеждане до границата е била изпълнена незабавно. Това съобщи на извънреден брифинг директорът на дирекция „Миграция“ в МВР ст. комисар Николай Николов.

Той е издал заповедта на 9 август заради данни, че Бююк пребивава в страната с невалиден паспорт и постъпило писмо от администрацията на президента, че му е отказан статут на убежище. В заповедта е било предвидено непосредствено изпълнение, за да не се укрие Бююк, тъй като било преценено, че съществува такава вероятност.

Административно-процесуалния кодекс допуска обжалването й, но не спира нейното изпълнение, обясни Николов. Преди да я издаде той направил проверка и се оказало, че Бююк не е регистриран в Агенцията за бежанците, нито пък е в процедура на предоставяне на международна закрила.

„Ако той е бил застрашен по повод на това, че е преследван заради някакви свои убеждания, спокойно е можел да отиде в Държавна агенция за бежанците“, каза още Николов.

На 10 август сутринта патрул на СДВР спрял Бююк и процедурата по отвеждането му била стартирана. Той отказал да подрише заповедта. В късния следобяд служители по миграцията го предали с протокол на КПП- Капитан Андреево. Той има право да обжалва заповедта и в Турция.

„Аз бих си отменил заповедта при съдебен контрол“, заяви Николов. От началото на годината са отведени 500 човека, 31 от които турски граждани, стана ясно още на ппресконференцията.

„Няма договорка при предаването на Турция на техния гражданин Абдулах Бююк“, каза  зам.-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев.“За него ние сме водили кореспонденция по линия на Интерпол от началото на февруари т.г., последният ни обмен на информация беше в понеделник. Има много факти и обстоятелства, които са обезпокоителни“, добави Арабаджиев./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук