Ансамбъл „Пирин” покори Франция

0
1144

Музикалната емблема на Благоевград – Ансамбъл „Пирин“, ще представи българския фолклор и характерни за Пиринския край песни и танци на турне във Франция. След повече от 15 години възроденият ансамбъл, който кара Югозапада да се гордее, отново излиза на световна сцена.

Артистите ще посетят Франция, за да се включат във фестивално турне на CIOFF–UNESCO, по покана на председателя на Международния фестивал за традиционна музика и танци – Монтоар, Франция, Филип Пруст. От днес, 27 юли, до 17 август Ансамбъл „Пирин“ ще посети три града – Maintenon (Ментенон), Felletin (Фелетин) и Montoir (Монтоар).

Гордостта на Пиринския край бе забелязана през 2015 година, когато взе участие в първия по рода си туристическия панаир „България-традиции и култура“ в сърцето на френската столица Париж. Тогава танцьорите учиха парижани и гости на града да играят български хора и да свирят на тъпан в продължение на три дни.

Удивително представяне и силно впечатление направи изявата на благоевградския ансамбъл с PENDARA ETHNO PROJECT при провеждането на второто издание на възродения фестивал „Francofolies. Благоевград“, който се проведе на 17 и 18 юни тази година. Сред изненадите, които Ансамбъл „Пирин“ са подготвили, са Средногорски танци, Дунавски танци, Шопски танци, „Копаница“ и „Пирински мегдан“.

 Това е само част от програмата, с която перлата на Пиринския фолклор ще впечатли французите във фестивалните дни. CIOFF – Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО, работи за запазването и разпространението на традиционната култура. Организацията съхранява духовното и културното наследство чрез музика, танци, игри, обичаи, ритуали./Кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук