Историята на един терорист, преминал през България

0
1597

Последният брой на списание “ан Наба”, седмично издание на ИДИЛ, цитирано от множество арабски сайтове разказва интересни подробности за Мохамед Далил, атентаторът от Ансбах, Германия.

Той е член на Ислямска държава в Ирак още преди събитията в Сирия от 2011 г. Очевидно е прекарал няколко месеца извън Сирия за придобиване на военни умения, когато службите усещат неговото отсъствие от родния му Халеб. Когато се връща у дома, той работи в магазина на баща си. Според списанието Мохамед Далил създава заедно с приятели джихадистка клетка, която обикновено е хвърляла запалителни бомби срещу сгради на силовите институции в Халеб.

Той е обиколил много милиции, в това число и фронта “Нусра”. След влизането на ИДИЛ в Сирия, той става неин член.

Получава наранявания и отива в чужбина да се лекува. Опитва да се завърне в Сирия, но не успява. В същото време, според списанието, през това време работи за подпомагането на ИДИЛ.

За престоя му в България и Австрия няма изрична, специфична информация. Според “ан Наба” той е последовател на призивите на ИДИЛ за осъществяването на нападения срещу “кръстоносците” в техните държави. Той е имал намерение да направи запалителна бомба в “кръстоносна Германия”, по подобие на тези, които е хвърлял в Сирия.

Обаче купуването на по-голямо количество бензин е щяло да привлече вниманието на полицията. Според списанието Далил и правил бомбата цели три месеца с подръчни материали. Интересното в случая е, че немската полиция е направила обиск в дома му, под претекст, че търси заподозрян, но “Аллах е заслепил погледа им и не са намерили бомбата”.

Също така интересен факт е, че Далил е бил в постоянен контакт с член на ИДИЛ, когато е огледал мястото, което е избрал за своя терористичен акт. Планът е бил да влезе на концерта и там да се взриви.

Владимир Чуков, The Foreign Insider

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук