700 лв. данък за такситата в Стара Загора

0
1095

Нововъведеният данък върху таксиметровия превоз да бъде на размер на 700 лв за всяка жълтобоядисана кола, предлага кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той припомня, че това е в рамките на средния размер, определен от народните представители.

Предложението за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Стара Загора е включено в дневния ред на юлската сесия на местния парламент. Към момента са издадени 560 разрешения за извършване на таксиметров превоз на пътници.

„Община Стара Загора поддържа 36 броя стоянки за таксиметрови автомобили, като се извършват текущи разходи за поддържане на маркировка, поставяне на пътни знаци, както и разходи за контролиране паркирането на стоянките.

За ползването на местостоянките превозвачите не заплащат такси или цени за ползване на общинските терени и пътната инфраструктура. Като част от системата на обществения превоз на пътници, таксиметровите автомобили неизменно са фактор в замърсяването на атмосферния въздух.

В борбата за подобряване качеството на атмосферния въздух Община Стара Загора влага средства в изграждане и поддържане на паркове и градини, и в подобряване на качеството на екологичната среда в града ни.

С въвеждане на общински (местен) данък върху таксиметровия превоз на пътници държавата поставя като задължение на общините данъчното облагане на тази стопанска дейност, като при това приходите постъпват в общинските бюджети“., се казва в обосновката за размера на таксата.

Запознати припомнят, че далеч по-големия Пловдив кметът е предложил данъкът да бъде в размер на 300 лв, в Разград тя е 350, а в Добрич-590 лв./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук