След брекзита: Кристалина закопа България с 1 милиард

0
4658

Еврокомисарката гласува да се намалят средствата за страните с по-слаби икономики

Около 1 милиард лева по-малко ще влязат в българската икономика през 2017 г. след решението на англичани­те да напуснат Европейския съюз, изчис­ляват икономисти.

Сумата може да набъб­не още в зависимост от скоростта’, с която стра­ната ще излезе от али­анса. Загубите ще дой­дат от ограниченията, които ще бъдат въве­дени при търговия с Великобритания и от намаления с 9 милиарда евро бюджет на ЕС вследствие на референ­дума.

Потре­саващо­то е, че за промяната в па­ричната политика на Брюксел е настоявала и Кристалина Георгиева, която е заместник-пред­седател на Европейска­та комисия и комисар по бюджет и финанси. Тя се е съгласила с колегите си, че въпросните 9 ми­лиарда евро трябва да се компенсират с нама­ляване на средствата за страните с по-слаби ико­номики, към която група естествено влиза и Бъл­гария. Обяснението било в слабото усвояване на еврофондовете през на­стоящия програмен пе­риод. Това облагодетел­ства изцяло държавите донори като франция и Германия, коментират специалисти.

Франсоа Оланд и Ан­гела Меркел били сред наи-големите лобисти

новият бюджет да бъде фокусиран върху спра­вянето с проблема с бе­жанците и сигурността, финансисти се съмняват, че Кристалина Георгиева ще осигури парче от ба­ницата за България пред­вид това, че напоследък изцяло е съсредоточена върху бъдещето си след изтичането на мандата на сегашната Европей­ска комисия.

Както е известно, икономистката се е прицели­ла в шефския пост в ООН, въпреки че няма никакъв шанс да стане генерален секретар, а българ­ското правителство под­крепи кандидатурата на Ирина Бокова. „Ние има­ме нужда от пари, кои­то да подпомогнат откри­ването и развитието на нови малки и средни предприятия, инфраструктурата и селско стопанство. Само така ще се раздвижи иконо­миката и ще се вдигнат доходите на хората. Бе­жанците не са ни прио­ритет“, коментираха ико­номисти пред „Галерия“.

Справка показва, че в проектобюджета за 2017 г. средствата по фондове­те за сближаване, на кои­то основно разчита Бъл­гария за реализацията на големите инфраструктурни проекти и подпомага­не на социално слабите и уязвими групи, са нама­лени с 11,5 млрд. евро.

Най-сериозен удар вследствие на Брекзита се очаква да понесе пазарът на ILJ недвижими имоти у  нас. Дори по време Я: на световната финансова криза едни от най-активните клиенти се оказаха англичаните

Привлечени от ниските цени на алкохола и хубавите жени, те изкупи­ха страшно много апар­таменти в столицата, по Черноморието, планин­ските и СПА курорти. Експерти прогнозират, че след Брекзита про­дажбите могат да спад­нат с до 20 процента.

Все още не е ясна и съдбата на Кристалина Георгиева. Преди дни външният министър на Полша Витолд Вашчиковски поиска оставката на цялата Европейска ко­мисия, защото политика­та й не успяла да съх­рани единството в Евро­пейския съюз и да пре­дотврати Брекзита.

Източник: в-к Галерия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук