Луди-млади: Цецка Цачева пристанала на ученическата си любов

0
1355

Цецка Цачева пристанала на ученическата си любов на скромна сватба. Това разказват пред „Зодиак“ във в. „Труд“ жителите на родното село на първата жена председател на Народното събрание. В Драгана всички са горди, че тя е отраснала там и е прославила този край на България, а сега се питат дали няма да стане новият президент на държавата.Селото се намира в долината на река Каменица, Ловешко. Там са родени и бившият заместник военен министър Христо Стоянов, както и съпругата на депутата от БСП Михаил Миков – Грета.

Цачева живяла там в детските си години, като изкарала средното си образование в Плевен. След това завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, но се връща в Плевен, където се омъжва и прекарва известно време там. По това време е още юрист, но решава да каже „да“ на най-голямата си любов от ученическите години – архитект Румен Данговски. Близките на семейството си спомнят, че сватбата била скромна и в тесен кръг, без излишни харчове и показност.

Оттогава, въпреки че не се връща често, цялото село знае, че единствената розова къща в селото е на Цачева. Родният дом на една от първите дами в политиката е скромен и не прилича на палат – единствено ексцентричният цвят на фасадата го отличава от другите сгради в Драгана.

Там лятото живее 83-годишната майка на Цачева – баба Гинка. Възрастната жена се грижи за градинката, където гледа зеленчуци. Зимата пък се прибира при дъщеря си в София. Баба Гинка не обича да говори за семейството си, но всички в селото знаят, че е повече от горда с дъщеря си и внука си. Покрай нея и жителите на Драгана споменават само с добро председателя на парламента и разказват, че идва от много добра и работлива фамилия.

Бившият даскал и училищен инспектор бай Данчо разказва, че бащата на Цецка, макар и от скромен произход, се е интересувал много от техника и решавал всички проблеми на хората в селото. Сред най-хубавите спомени за него, които местните споделят, са свързани с уроците по каране на мотор и мотопед, които щедро е давал на всички момчетии в района.

Вторият братовчед на баба Гинка – Марко, пази ясен спомен за Цецка като дете. Тя била будна и игрива и много й вървяло в училище.
Всеобщ любимец на семейството пък е синът й Румен Данговски. Бил добре възпитан и интелигентен. Младото момче е прославило България в много математически конкурси.

Сред хората, които помнят герберката от Плевен като дете, е и кметът на Драгана Пенчо Иванов. С него деляла една група в детската градина.
Оттогава обаче двамата не са се виждали. „Много искам да се срещнем и да говорим за бъдещето на селото“, признава мъжът и допълва, че все не се осмелява да притесни Цачева по време на посещенията й в Драгана.

Съселяните на една от първите дами в ГЕРБ споделят, че тя не се прибира толкова често. Там е обаче в паметните моменти за селото като 100-годишнината от Балканската война или 150-годишнината от създаването на Драгана. Не била само почетен гост, но и помогнала за възстановяването на паметника в чест на войниците, паднали по време на войните през миналия век. Тя дори подарява на местната библиотека специален албум с архивни материали на героите от войните, които са били от родното й село.

Сега в селото най-обсъжданата тема е дали местното момиче, което стига толкова далече и до върховете на властта, няма да заеме и мястото на държавния глава Росен Плевнелиев след изборите наесен./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук