Нападателят на Митьо Очите – Божо Козела, наследник на СИК и Бай Миле по морето

0
3507

Божидар Георгиев – Божо Козела, който дръзна да открие стрелба срещу смятания за безспорен мафиот №1 на Южното Черноморие Димитър Желязков – Митьо Очите, е наместникът на СИК по морето, разкриват хора от ъндърграунда. Той е в тесни връзки със семейството на убития бос Бай Миле – живее на съпружески начала със сестрата на вдовицата му Силвия Панагонова – Ива.

Божо Козела, наричан по морето с прякорите Дудата и Оксижена, отговаря за обектите на Силвия Панагонова и сестра й Ива в Слънчев бряг и региона. Наследниците на ликвидирания през 2005 г. бос от СИК Милчо Бонев – Бай Миле стопанисват хотел и няколко търговски обекта в Слънчев бряг. Сред тях са ресторант „Фор Ю“, който доскоро бе собственост на мутрата Боби Канадеца. Онзи обаче прехвърлил обекта миналата есен на вдовицата на Бай Миле.

Що се отнася до 34-годишния Божидар Георгиев, прочул се като екзекутора на Митьо Очите, то той отдавна има страховита криминална репутация на морето. „Много е луд – да си нямаш работа с него“, коментират местните.

Преди три лета Божо Козела пусна зила с камъните в сърцето на Слънчев бряг като част от жестоката си битка за имот от 10 дка до хотел „Кубан“. Към днешна дата бандата е цяла и работи заедно с Янко Попов-Туцо от Самоков и обкръжението му. Подкрепяни са от местния наркобос, основен конкурент на Очите и шеф на клона на охранителната фирма VTA Николай Мечков. Преди дни Мечков бе арестуван при зрелищна операция и Очите започнал тормоза над приближените му точно в този момент. Самоковско-благоевградската банда държи заведения и апетитни обекти в Слънчев бряг и Боровец.

Божидар Георгиев е от Дупница. Поддържан е освен от СИК, и от хора около братя Галеви, както и от благоевградски криминални структури. Бандата работи в тясно сътрудничество с хора на Янко Попов-Туцо, подсъдим по делото „Килърите“. Синът му Радослав Попов бе сред издирваните във връзка с екшъна и сам се предаде.

31-годишният Тодор Славов, който уби гарда на Митьо Очите пък, от години работел като охрана на Божидар Георгиев, разкри отлично информиран източник. Старозагорецът бил до боса и във фаталната вечер, когато в ресторант „Фор Ю“ нахлул Димитър Желязков-Митьо Очите. Именно Славов е стрелял по наркобоса и гардовете му. Той направил това със законно притежаван пистолет.

В кървавия сблъсък бе убит 46-годишният Александър Ангелов Алексиев, гард на несебърския бос Димитър Желязков – Очите, а самият той е бе прострелян с 5 куршума и трети ден е в крайно критично състояние.

„Ако Тодор не беше стрелял, щеше да стане касапница. Митьо и хората му бяха въоръжени с брадви, ножове и мачете. Единият охранител щеше да обезглави едно от нашите момчета, ако Тошко не се беше намесил. Той стреля при самозащита. Ако не беше го направил, сега труповете щяха да са много повече. Не знам защо министърът твърди, че Очите и хората му не са били въоръжени. Всичко се вижда ясно на записите в заведението, които са иззети от полицията”, коментира източник, който е бил свидетел на престрелката.

Той добави, че Божидар Георгиев е искал да се разбере мирно с Очите, но несебърският бос изобщо не му е оставил възможност за преговори. „Още с влизането в заведението той се нахвърли върху Божо с думите: „На мутри ли ще ми се правите? Ей сега ще видим какви мутри сте”, разказва източникът. В момента всички от групата на Божидар Георгиев вече са зад решетките.

„Не познавам лично Димитър Желязков, чел съм за него само в медиите, имахме уговорена среща, за да изясним едно недоразумение, не съм очаквал да има престрелка. Кой иска да стрелят в заведението му?”, твърди самият Божо Козела.

33-годишният Божо обяснява, че по документи не е собственик на „Фор Ю”, но има картбланш да управлява заведението. Първоначално срещата трябвало да се състои в ранния следобед, но от другата страна я отложили на два пъти. В разговорите посредничел Христо Широков, с когото Божидар се познавал. Широков е приятел на Очите, през есента направи пробив в местната власт и стана общински съветник в Поморие.

Кузманов съден за наркоразпространение

Божидар Георгиев Кузманов, известен в Слънчев бряг като Козела, а в Пазарджик като Кравата, е съден като участник в бандата за разпространение на наркотици на Стойо Стефанов-Тото – „Монопола”, в Пазарджик. Той е обвинен, че е част от 18-членната банда, която в продължение на 6 години – от 2002 до 2008 г., разпространявала наркотици. Обвинител по делото е сегашният окръжен прокурор на Пазарджик Васил Малинов. Всички от бандата сключват споразумение с прокуратурата.

Лидерът Тото получава ефективна присъда от 4 и половина години. Божидар Кузманов, който в обвинителния акт е описан като член на ударната силова бригада на бандата, е осъден условно на 2 и половина години затвор, като излежаването на присъдата е отложено за срок от 4 години. Споразумението е сключено през октомври 2009 г.

Организацията на „Монопола” е с ясно изразена йерархична структура на пирамидален принцип, пишат местните медии през 2009 година. Ролята на нейните членове е строго разпределена. Начело на „Монопола” стои едноличен лидер – Стойо Стефанов-Тото. Под него има един заместник Николай Златев – Баче Вас, който отговаря за транспортирането в града, разфасоването, складирането на голямо количество хероин в Пазарджик, както и за оперативните способи, използвани от групировката.

Следващият заместник надолу в йерархията е Здравко Чомпалов-Дако, отговарящ за снабдяването с дрога на разпределителя Николай Николов-Кадъша. Последният зарежда отговорниците на уличните дилъри.

Пряко подчинена на Кадъша е така наречената ударна група, към която е Божидар Кузманов. След присъдата Кузманов се изнася от родния си град, а няколко години по-късно се появява в Слънчев бряг. В началото е част от орбитата на известен поморийски бизнесмен, но след това започва да работи самостоятелно. 33-годишният Божидар Георгиев Кузманов няма нито едно търговско дружество на свое име./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук