Делото „Белене“ не е загубено за нас

0
1313

Руснаците ни осъдиха заради спирането на строежа на АЕЦ „Белене“

Можем да спечелим, ако продадем оборудването за АЕЦ на страни, в които Русия строи ядрени реактори

 

Проф. Атанас ТАСЕВ

Енергиен експерт

45-18-02-zx350c_1915027Решението на Ар­битражния съд в Женева по делото за АЕЦ „Беле­не“ между България и „Росатом“ е въз­можно най-доброто за нас при така съз­далите се обстоятел­ства. Арбитражният съд е уважил само иска за заплащане на реално произве­деното оборудване по проекта АЕЦ „Бе­лене“. Останалите искове относно пре­тенциите по отноше­ние на ескалация на цената, претенции за неустойки и пропус­нати ползи, за разхо­ди, направени извън предмета на договора и за разходи за демо­билизация, са отхвър­лени от арбитража. Общият размер на пре­дявения иск от „Атомстройекспорт“ е бил в размер на около 1,2 млрд. евро. Де факто след решението България трябва да заплати 550 милиона евро. В този смисъл резултатът е добър за нас, защото претенцията беше двойно по-голяма и включваше пропуснати ползи, което е естествено. Печалбата се реализира тогава, ко- гато обектът е завършен като цяло. Тук в дадения случай ние просто трябва да си платим изготвеното оборудване, което е нор­мална практика.

Нека разгледаме пред­мета на делото, за да раз­берем защо всъщност ние не губим.

Ти си подписал договор или споразумение. Може дори да сте се чули само по телефона и да си поръчал някакво оборуд­ване, контрагентът отсре­ща ти дава офертата. Щом ти си платил аванс, това означава, че сделката е стартирала. В нашия слу­чай след сключена сдел­ка „Росатом“ се обажда и казва: „Оборудването е готово, ела и си го вземи“, а ние казваме „Не!“.

Няма как да не си платим и решението на съда е очаквано и в рамките на тази логика.

Възниква обаче един въ­прос – дали изготвеното оборудване все още е в гаранционен срок. Защо­то, ако то е в гаранцио­нен срок, при съгласие от страна на руската страна то може да бъде прода­дено в държави, където се строят руски ядрени реактори. То има своя­та цена, освен това то е произведено при други условия и неговата себе­стойност е по-ниска, от- колкото пазарната цена. Това означава, че можем да го продадем не като скрап, както предишното оборудване на „Белене“, а като ново.

Известно е, че Русия строи аналогични цен­трали, и то в Иран, във Виетнам, в Индия. Има място, където руската страна при определени условия да пласира това оборудване при взаимно изгодна цена. Това озна­чава, че при добро стече­ние на обстоятелствата не само може да не загубим, но дори и да спечелим от „Белене“. При евенту­ална продажба на обо­рудването на трети стра­ни руснаците биха могли значително по-бързо от предвидените срокове за новите централи да мон­тират подобни обекти. Ако вие примерно съкратите с една година срока за въ­веждане в експлоатация и пуснете тази машина за пари, тя веднага започва да печели.

Правителството трябва да реши какво ще се случи оттук нататък с „Белене“. Ако се намери инвеститор, може и да се продължи строителството, макар това да е трудна опция, защото самият проект е много сложен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук