Малолетни пълнят нощните заведения, продават им алкохол и цигари

0
1338

Малолетни и непълнолетни пълнят нощните заведения след вечерния час, продават им свободно алкохол и цигари, установи завършилата общонадзорна проверка на Апелативната прокуратура във Варна.

Масово се нарушават разпоредбите на Закона за закрила на детето и Закона за здравето за забрана на продажбата на алкохолни напитки на малолетни и непълнолетни и за придружаването им от родители или настойници на обществени места, където се сервира и употребява алкохол. След 20 часа ненавършилите 14-годишна възраст деца и след 22 часа – ненавършили пълнолетие, е задължително да се придружават от родители, настойници, попечители или други лица, които полагат грижи за тях, казаха от пресцентъра на АП-Варна.

Във Варненска област, където са проверени 25 питейни заведения, са установени 11 непълнолетни, които са били без придружител след 22 часа. 6 непълнолетни пък са открити без родители след вечерния час на обществени места. На 4 физически лица са съставени актове за установяване на административно нарушение за нарушаване на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места.

В Добричка област за периода от 2 февруари до 30 април т. г. при проверките на 383 обекта проверяващите са установили 27 нарушения на разпоредби на Закона за закрила на детето. Съставени са 26 акта за административни нарушения, издадени са 8 наказателни постановления, 10 протокола за полицейско предупреждение по Закона за МВР, 9 разпореждания на полицейски орган, 3 акта за установяване на административни нарушения на общински наредби и са издадени 2 предписания.

В Попово проверяващите са установили продажба на алкохол на непълнолетно лице, за което е санкционирана продавачката в хранителен магазин.

По Закона за закрила на детето в заведение на територията на Велики Преслав са съставени 14 наказателни постановления, след като при проверката в него са установени непълнолетни лица след 22 часа. На управителя на заведението е наложена имуществена санкция от 2000 лева, а на всеки от родителите на децата – по 300 лева. Прокуратурта ще продължи да осъществява общ надзор за законността върху дейността на контролните органи за спазване на Закона за здравето и Закона за закрила на детето, с оглед превенция и за предотвратяване на деяния, свързани с продажба на алкохолни напитки на ненавършили 18-годишна възраст, което е престъпление по член 193 от НК, уточняват още от пресцентъра на АП-Варна./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук