Екатерина Захариева: ЕК иска от нас резултати, препоръките са ясни

0
1089

Съдебната реформа е фокусът и на България, и на ЕК. Това каза правосъдният министър Екатерина Захариева, която заедно с вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и главния прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с вицепрезидента на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс и еврокомисаря по правосъдие Вера Йоурова в Брюксел. Темата на разговорите беше изпълнението на препоръките в последния мониторингов доклад да сътрудничество и проверка.

Тимерманс и Йоурова изразиха задоволството си от темпа на промените, които България реализира, и отчетоха политическата воля за продължаване на съдебната реформа. Изключително позитивно беше оценено разделянето на две колегии – съдийска и прокурорска – на Висшия съдебен съвет (ВСС), както и конструктивния тон в Съвета за съдебна реформа към Министерство на правосъдието.

„Запознахме ги с разделянето на ВСС, промените в ЗСВ и измененията в НПК. Искат от нас резултати. Основна препоръка е бързина в съдебния процес, намаляване на формализма и борба с корупцията по високите етажи, включително в икономическите сектори. Освен резултати, от ЕК очакват и гаранции за необратимостта и устойчивостта на реформите. Няколко пъти подчертахме, че СВМ не може да се използва за вътрешно-политически цели”, коментира Екатерина Захариева, цитирана от МП.

Тя добави, че препоръките са ясни и обективни – гарантиране на независимост, безпристрастност и по-висока разкриваемост на престъпленията, както и подобряване на работата на институциите. „Това, което чухме днес, беше, че ЕК оценява високо това, което правим, и вярва на искрената политическата воля на настоящото правителство да решава проблемите и да се бори с корупцията. Това се оценява и се вижда, и е важно, защото без политическа воля не можем да постигнем желаните резултати.

Аз, лично, оценявам това уточнение от тяхна страна като изключително важно и изключително окуражаващо. Приемането на законодателните мерки ще гарантират необратимостта на процесите”, каза от своя страна Румяна Бъчварова. Според главния прокурор Сотир Цацаров се е провел откровен работен диалог.

„Съвсем ясно беше представено какво е направено и какво предстои. На 30 май предстои поредна мисия за механизма. Тримата сме тук, защото изпълнението на препоръките е обща цел и е в контекста на работния диалог”, заяви Цацаров.

Четирима експерти от Великобритания, Испания, Германия и Холандия ще се запознаят с нормативните актове, регулиращи работата на прокуратурата и с функционалния ни анализ. „Днес показахме какво е направено и какво предстои.

Механизмът няма да спре, ако всички власти не обединят усилия, а резултатите не зависят от усилията само на изпълнителната или съдебната власт, а е необходим общ подход на всички власти за постигането им”, каза още Цацаров.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук