Албания приема първите мигранти от Италия по новото им споразумение

0
232

Мигрантските центрове са на мястото на бивша въздушна албанска база край селището Джадър

Първият кораб с мигранти от Италия към албанското пристанище Шенгин потегли вчера от остров Лампедуза. Ще бъдат настанени в центрове за съответен прием в Албания съобразно споразумението между Италия и Албания. Очаква се корабът да пристигне между вторник вечерта и сряда. Операцията се ръководи от вътрешното министерство на Италия, съобщава БНР.

Корабът на италианските военноморски сили „Либра“ има на борда си 16 мигранти – само мъже, от които 10 души са от Египет, а 6 са от Бангладеш.

Според протокола между Италия и Албания те са от страни, смятани за безопасни.

При пристигането им в Албания ще бъдат подложени отново на необходимото проучване за получаване на убежище. Ще пребивават в мигрантски центрове, създадени от Италия на мястото на бивша въздушна албанска база край селището Джадър.

Разполагат с над 800 места от които са готови близо 400. В рамките на четири седмици италианските власти трябва да вземат решение за мигрантските молби за убежище.

Европейският съд излезе преди дни със становище относно определянето на една държава за безопасна, което може да се окаже сериозна спънка по реализирането на споразумението между Италия и Албания за мигрантите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук