И Перник ограничава движението на електрически тротинетки

0
22

Община Перник и Общинска полиция предприемат съвместни действия по ограничаване нерегламентираното движение на електрически тротинетки в пешеходните зони в града.

Акцията ще започне този петък и цели да промени поведението на водачите на електрически тротинетки, намаляване на случаите на безразсъдно каране и нарушаване на забраните, въведени в Закона за движението по пътищата. Една от целите й е и да бъдат избегнати инциденти, свързани с неправилното и опасно използване на електрически тротинетки, най-вече от деца, съобщават от пресцентъра на администрацията.

Припомняме, че според Закона за движението по пътищата на лицата управляващи електрически тротинетки е забранено да се движат по площите, предназначени само за пешеходци. Право да използват електрически тротинетки имат лица над 14 години и то само по велосипедната инфраструктура. Всички лица до 18 годишна възраст, които управляват електрически тротинетки трябва да използват каски.

ИНФОМРЕЖА припомня, че Община Кюстендил беше първата, която въведе рестрикции срещу тротинетките. Последваха и глоби от страна на администрация и полиция, след зачестили инциденти.

Примерът последваха и от  Благоевград, където полицаи, кмет и общински служители следят младежите с тротинетки и колела в центъра на Благоевград.

Лично Методи Байкушев прави забележки на „прелитащите“ с електрическите возила.

До момента не се прибягва до санкции, а се разчита на забележки и добрата воля на младите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук