Кожарева е притискана политически да не избира Стоянов, подава сигнал в прокуратурата

0
554

Горица Кожаерева, Калин Стоянов и Димитър Кангалджев се явиха пред сградата на Президентството. Те дадоха първите си изявление след като стана ясно, че нов служебен кабинет няма да има в състава, предложен от Кожарева.

На „Дондуков“ 2 се проведе протест от полицаи, подкрепящи Стоянов.

Кожарева обяви, че върху нея е имало упражнен политически натиск и ще подаде сигнал в прокуратурата.

Горещият картоф беше МВР. Затова се срещнах с Калин Стоянов, с профсъюзите в МВР, два часа и половина говорихме с тях в неделя. След което се срещнах с всички директори на ОДМВР. Срещнах се с директорите на ГД „Миграция“, „Гранична полиция“. Аз от 20 г. в Сметната палата. Аз съм експерт одитор. Както постъпвам аз в работата си, така постъпих и сега. Решението ми ще бъде информирано и експертно, каза Кожарева.

Чувах едно и също от всички – как този човек е осигурил спокойствие в системата, как не е поредния парашутист в системата, как на този човек телефонът е отворен 24/7, когато те дори не са могли да стигнат до зам.-министър, камо ли до министър. Как към определени директори са се обръщали с „петричния“, „санданския“ или който и да било, защото не са им знаели имената. Как за това време г-н Стоянов намали миграционния натиск и благодрение на това ние влязохме в Шенген (по вода и въздух – бел. автор).  От това, което видях, че постига МВР, съм убедена, че ще влезем в Шенген, каза още Грънчарова-Кожарева.

Ще се срещна с главния прокурор и ще подам сигнал с всички факти, които имам. Казвам само, че през периода от 9 дни, в който аз се срещах с всички, имаше определен натиск кой да бъде и кой да не бъде, каза Кожарева.

То е намеса. Обаждания по телефона и срещи. През цялото време см провеждала срещи в сградата на НС. Затова казвам – оттук ще ида при главния прокурор и с всички факти, които разполагам, ще ги дам на прокурора. Натискът е политически. Калин Стоянов да не е министър, каза Кожарева.

Думата взе Калин Стоянов.

Точно в този момент няма да отстъпя. Поредния момент, в който се прави опит за овладяване на системата на МВР. Може би ще излезнат верни слуховете, а именно това, че ПП-ДБ чрез президента ще направят всичко възможно аз да не остана на поста „вътрешен министър“.

„Благодаря за спонтанния протест, който е срещу безпрецедентните опити да се овладее системата на МВР.  Благодаря на Горица Кожарева, че ми гласува доверие. Тази жена е по-голям мъж от много други, взети заедно“, каза Стоянов.

Да се правят избори с наше МВР през ала-бала с президента. Да кажа на всички, които се опитват да овладеят системата на МВР – това няма да им върне загубеното политическо доверие.

Как и кои хора да бъдат предложени от бъдещия служебен кабинет е безпрецедентна постъпка от страна на президента според Стоянов.

Изборният резултат на която и да е политическа сила не зависи от МВР. Това зависи само от убедителността на политическите лидери, от това какви послания отправят те, заключи Стоянов.

Оттегляйки се от медиите, те получиха аплодисменти от протестиращите.

Стоянов не коментира защо служителите протестират, след като по Закона за МВР протест е допустим само за осъществяване на социално-икономическите им права и интереси и то само чрез техните легитимни синдикални организации.

Лъчезар Колев – началник на отряда на специализираните сили към МВР, организира спонтанния протест в подкрепа на Калин Стоянов и цялото ръководство на Министерството.

Това обяви самият Колев пред медиите.

Протестът започна малко след като стана ясно, че Радев няма да подпише указ за назначаване на новия служебен кабинет, в чийто състав Кожарева предпочете да запази мястото на Стоянов като вътрешен министър.

Пред сградата на Президентството около 200 полицаи, по думите на Колев, искат Стоянов да остане на поста и да спрат политическите атаки към него.

Колев каза, че не е политически зависим и използват обедната почивка за демонстрацията.

Министърът е човек, който е направил неща, които около 20 години не са правени, каза Колев.

Ще останем колкото е необходимо, каза още Колев във връзка с продължителността на протеста.

На въпрос „какво значи това“, Колев каза: „Ще видите, ще разберете“. Почивката ни е от 12 до 13, след това нямаме право, подчерта той.

Това в вторият протест, организиран в рамките на седмица, в подкрепа на Стоянов.

Досега подобна подкрепа не е засвидетелствана към нито един служебен премиер или към нито един вътрешен министър от страна на служителите му.

МВР е обект на критики през последната година, в която Стоянов го ръководи. За нерегламентирано полицейско насилие по време на протестите срещу БФС бе поискана оставката на Стоянов.

Личността на министъра се превърна в скандална след множество критики от страна на всички партии с изключение на ГЕРБ и ДПС (преди разцеплението). Оставката на министъра е искана от БСП, ИТН, Възраждане и ПП-ДБ.

Първи от „Продължаваме промяната“ заявиха за връзка между Стоянов и Делян Пеевски.

Самият Стоянов пък с железен личен пиар изпъкна по време на пожарите в страната това лято.

Министърът буквало бе из цялата страна и даваше актуална информация за всеки един инцидент. Оставката му последно бе поискана отново след опустошителните пожари в Болярско при село Воден.

Вчера Стоянов пък, без официално прессъобщение до медиите от страна на МВР, се появи на Кулата, където направи проверка на пункта.

Малко преди 19 ч. Стоянов каза, че искал да се увери в сигналите, подавани за многото чакащи на границата – което е проблем не от вчера.

Това обаче е втората проверка по един и също казус в рамките на месец, която Стоянов прави на ГКПП-то. Първият път, заедно с Димитър Главчев, Стоянов посети „Кулата – Промахон“ отново заради сигналите за опашките на границата.

Тогава и двамата министри заявиха, че решението е Шенген.

Неделното посещение на Стоянов се случи часове преди обявяването на състава на новия служебен кабинет на Кожарева, който така и не се сбъдна.

Сега Стоянов остава на поста си като министър – от кабинета на Главчев, който продължава да действа до свикването на нови консултации с партиите за избор на нов служебен премиер, който ще има задачата да състави нов служебен кабинет, които да организира новите избори, които, както вече стана ясно, ще са след 20 октомври.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук