Държавата развърза кесията: Отпуснаха пари за образование и култура

0
65

Държавата отпуска 1, 1 млн. лв. за развитие на изследователското и проектно­базираното образование на различни нива в средните училища.

Средствата са предназначени за изпълнение на дейности през първия етап на одобрената от правителството Национална програма „Образование с наука“. Над 5000 ученици с интерес към науката от 150 училища ще могат да се включат в научно­изследователски проекти съвместно с утвърдени учени. Целта е в училищата да се използва потенциалът на академичните среди в дейности с научно-изследователско, иновационно, педагогическо, аналитично и логистично значение за училищната практика.

Програмата ще подкрепи училищата при реализацията на нови и традиционни извънкласни и извънучилищни дейности. Фокусът и е върху развитие и усъвършенстване на съществуващите научни конкурси, летни школи и мрежи от малки научно­изследователски общности. Ще има възможност за създаване на стажантски програми с научно-изследователски и иновативен характер за ученици, на мултимедийно съдържание за целите на образователния процес и др.

Програмата ще се изпълнява на три етапа в периода 2024 – 2028 г. Целта е да се развитие на изследователското и проектно-базираното образование, да се подкрепят поне 1000 учители при неговото прилагане, както и да има по-активно включване на музеите, обсерваториите и планетариумите в предоставянето на образователни ресурси. Ще се осигури и подкрепа от академичния сектор на училищните STEM центрове.

Министерският съвет одобри 2 835 000 лв. за провеждането на конкурс и финансиране на първи етап на проектите по Национална научна програма „Върхови изследвания и хора за развитие на европейска наука – 2024“ (ННП ВИХРЕН – 2024) през настоящата година.

Програмата ще се изпълнява на конкурсен принцип от Фонд „Научни изследвания“. Срокът на изпълнение е 8 години, а общият бюджет – 14 175 000 лв. Дългосрочната й цел е значително повишаване па качеството на човешките ресурси за провеждане на научни изследвания в България на най-високо ниво.

С реализирането на проектите по програмата ще бъдат подпомогнати перспективни учени в дадена област, които да работят заедно по научни проблеми с широко международно и национално значение, ръководени от водещ изследовател по правилата на европейските научни програми.

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи/трансфери за 2024 г. за изплащане на стипендии и на еднократно финансово подпомагане по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2024 г., приета с Постановление № 162 на Министерския съвет от 08 май 2024 г., обн. ДВ, бр. 42 от 2024 г.

С постановлението се предлага да бъдат осигурени средства за изплащане на стипендии на ученици от училищата по културата и изкуствата към Министерството на културата и на ученици от общински училища, които са придобили право на стипендия през 2024 г. на еднократно финансово подпомагане на учениците от училищата по културата и изкуствата към Министерството на културата, които са придобили право по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2024 година – общо 207 деца.

Средствата са в размер на 184 000 лева, като:

– 174 955 лева са предназначени за изплащане на стипендии и еднократно финансово подпомагане на учениците от училищата по изкуствата и по културата към Министерството на културата;

–  9 045 лева са предназначени за изплащане на стипендия на ученици от общински училища.

Необходимите средства за изплащане на стипендиите, посочени в чл. 1 от проекта на постановление, са в рамките на разчетените за тази дейност, в централния бюджет средства за 2024 г.

Целта на предложения проект на постановление е осигуряването на средства за осъществяване на финансово подпомагане на децата с изявени дарби за разширяване на възможностите им за изява и поощряване на развитието на техните творчески заложби.

Министерският съвет прие Постановление на Министерския съвет за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2024 г.

С проекта на постановление се предлага одобряване на допълнителни разходи в размер на 5 500 000 лв. по бюджета на Министерството на културата за 2024 г. за финансиране на проекти на държавни и общински културни организации, осъществяващи дейности в областта на културното и аудиовизуалното наследство, с цел създаване и развитие на културни продукти.

Допълнителните средства в размер на 5 500 000 млн. лв. ще бъдат предоставени на държавни и общински културни организации след обявен конкурс съгласно чл. 14, ал. 2, т. 1 от Закона за закрила и развитие на културата.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук