Служебният здравен министър би останал на поста, ако ѝ предложат

0
90

Проблемът с продажбата на балони с райски газ е съществен и вече е излязъл от контрол, каза служебният министър на здравеопазването Галя Кондева в предаването на bTV „Тази сутрин“.

Тя заяви, че за да се спре продажбата на балони – трябват нови законодателни промени.

„Постоянно пристигат сигнали, медиите излъчват – така че наистина проблемът с продажбата на райски газ под различни форми е много наболял. За мен лично проблемът е в контрола. Две промени се предвиждат в закона – забраната да обхване всички възрастови групи, а санкциите да бъде значителна. Тази подкрепа е дадена от всички народни представители от здравна комисия и се надявам, че ще успеят да приемат промените в зала“, каза тя.

Министърът информира, че подкрепа за нормативните промени е дадена от всички народни представители и изрази надежда те да бъдат приети преди лятната ваканция на депутатите.

Здравният министър би останала в нов кабинет, ако ѝ бъде предложено.

„Към днешна дата не съм получила предложение. Приех това предизвикателство с ясната отговорност и с експертизата, която имам. С екипа, с който работим, създадохме ядро, така че по-скоро – да“, каза тя.

Кондева уточни, че дали ще продължа тя, или друг, не е толкова важно.

„Важното е да има стабилност и спокойствие, системата да продължавала да с политиките по Плана за възстановяване, с детската болница, със специализациите. Има много добри идеи, наследени и от предишни управления на ведомството“, каза тя преди това.

Кондева коментира, че един от нерешените въпроси през последните 5-10 години е с кадрите.

„От 2000 година насам специализациите не се осъществяваха както трябва, проблемите със сестрите и със заплащането им също е оттогава. От 1999 г. завършилите с тази специалност „Медицинска сестра“ са били към 1680, през 2014 г. са 280. Този недостиг трудно може да бъде преодолян“, заяви тя.

Служебният министър съобщи, че до края на годината идват следващите два хеликоптера за спешна медицинска помощ.

По отношение на смяната на директора на Онкологията в София, Кондева посочи, че той е освободен е по негова лична молба.

Относно състоянието на болниците, Кондева коментира, че в най-тежко положение е болница „Лозенец“.

„Там нещата излезли извън контрол от края на 2022 година, когато са регистрирани над 38 млн. лв. финансова загуба, а до края на март 2024 г. тази загуба достига 94 млн. лв. В момента търсим варианти, за да можем да стабилизираме финансово лечебното заведение, което е много трудно. Това беше и причината за смяна на ръководството“, каза тя.

Относно начините на стабилизиране на болницата здравният министър отбеляза, че в момента Българската банка за развитие предлага доста добри условия за кредитиране. По думите ѝ другата възможност е държавна субсидия. Обсъждаме в момента тези възможности, посочи тя.

За откриването на център за кръводаряване в Бургас, здравният министър посочи, че финансирането за центъра е осигурено, прието е министерско решение, даден е старт на процедурата, до един месец ще бъдат назначени 9 служители, които да организират обществените поръчки по ремонт и обзавеждане, коментира тя и уточни, че очаква 2025 г. центърът да заработи в пълен обем.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук