Покойният милионер Младен Мутафчийски: Красимир Янков е далавераджия от Летище „Варна“!

0
12094

Покойният милионер Младен Мутафчийски: Красимир Янков е далавераджия от Летище „Варна“! През 2004 година с партийно протежиране от страна на бъдещия министър на икономиката и енергетиката в Тройната коалиция Петър Димитров (бъдещ гуру и локомотив на депутата от БСП Красимир Янков) последният е назначен за началник отдел, а по-късно и за Търговски директор на държавното, все още по това време, Летище „Варна“.

Какви ги е вършил Янков там, интернет мълчи многозначително, но пък е крайно интересната статия „ Храбри съветници -шутове пробват да прецакат държавата” публикувана във вестник „Труд” на 24.06.2009, в която покойният вече бизнесмен Младен Мутафчийски твърди, че Красимир Янков е изгонен от летището заради далавери с безмитните магазини, с предизвикана ревизия и прокурорска проверка. Дали това е така или не, все още не е напълно ясно. Ясно е обаче, че още тогава Красимир Янков очертава пред себе си пътя на класическия конюнктурен политик, чиято движеща сила не е какво и да е била идея, а чист и елементарен кариеризъм. Всъщност днес всички на „Позитано“ 20, че Янков има една единствена мечта и тя е да стане министър на вътрешните работи. Красимир Янков е завършил Икономически университет – Варна със специалност „Счетоводство и контрол“ и Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов със специалност „Финанси“.

Началник е на политическия кабинет в Министерството на икономиката и енергетиката, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, както и на АЕЦ „Козлодуй“. Член е на БСП от 2002 година. От 2000 година Красимир Янков е собственик на фирмата „Санкт инвест – Красимир Янков“, която се занимава с търговия на дребно в неспециализирани магазини, предимно с хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия. Фирмата, която прекратява дейността си през 2005 г., е собственост и на брат му – Янко Христов Янков. Тя е представител по продажби за „Загорка“ АД в североизточна България. От 2004 до 2005 г. Янков е началник отдел „Търговия“ в „Летище Варна“, а през 2007 г. той става съветник в Политическия кабинет на Министерство на икономиката и енергетиката. Преди това, от 2006 – 2007 г. е директор „Търговия“ във „Фрапорт туин старс еърпорт мениджмънт“ АД, фирма за която се говори, че е свързана с варненската групировка ТИМ. Другите интересни подробности свързани с Янков от този период касаят партийната кариера на депутата – от новоприет редови член само за няколко месеца той израства до председател на БСМ /младежката организация на партията/.

Източници от БСМ характеризират този период със следните думички – манипулации, фалшиви членове, натиск, касиране на избори, и десетки компромати. През 2006 г. във варненския вестник „Черно море“ излиза статия озаглавена „Млади социалисти искат касиране на избора на Красимир Янков за шеф на БСМ“. По-рано, през 2005 г. пък, Красимир Янков все още е само едно име в краткото прессъобщение на транспортно министерство: назначен е нов член на борда на директорите /тогава съвет на директорите/ на летище Варна – скромно начало на една забележителна „борд кариера”, защото съвсем скоро ще последват бордовете на АЕЦ”Козлодуй”, „Международен панаир Пловдив”АД, „Евроком България”. На власт вече е Тройната коалиция, а министър на икономиката е Петър Димитров, който има нов съветник в политическия кабинет, разбира се – Красимир Янков. Съветникът показва качества и бързо е повишен в началник на политическия кабинет на министъра. Новата служба има и екстри – Янков става член на борда на директорите на АЕЦ „Козлодуй”. Първата му работа обаче е да напише доклад срещу бившия министър Румен Овчаров. Втората му работа пък е активно да се включи в посочената по-долу далавера. Бившето ръководство на АЕЦ “Козлодуй” е продавало апартаменти на безценица през 2007 г. и 2008 г., показва проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). От сделките дружеството е понесло финансови вреди за 1,78 млн. лв. Финансовата инспекция е започнала проверка в централата през 2011 г. след подаден към нея сигнал. За периода 2007 г. и 2008 г. АЕЦ “Козлодуй” е продала 280 имота – 276 апартамента и 4 гаража за 1,7 млн. лв. Оценката за тях е извършена от фирма “Пропърти експерт” ЕООД – Варна, избрана след конкурс. Според финансовата инспекция обаче оценката не е била валидна към датите на продажбите и данъчната стойност на апартаментите и гаражите е двойно по-висока – 3,49 млн. лв.

Средната цена за един апартамент излиза около 6000 лв. Съгласие за продажбите е дал и бившият икономически министър Петър Димитров, пише в доклада на АДФИ. Красимир Янков пък е активен двигател по време на тези имотни продажби. През 2012 г. Янков е избран за член на Изпълнителното бюро на БСП и организационен секретар – най важния ресор в партията, винаги ръководен от хора с огромен организационен и политически опит. Нещо, което Янков далеч не притежава към онзи момент, а може би и днес. Малко преди конгреса той е избран и за областен председател на БСП – Варна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук