До 3000 лева глоба за такса желание на клиента

0
816

От 500 до 3000 лв. глоба може да бъде наложена глоба на механата в Кранево начислила такса „желание на клиента”. Това обяви  председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов и поясни, че това е санкция по Закона за туризма. По думите му проверката още не е приключила и след изясняването на всички обстоятелства ще бъде определен точният размер на санкцията.

Той обясни, че като тайни клиенти проверяващите от КЗП са били в заведението и в тяхната сметка подобна такса не им е била начислена. „Официално сме поискали от търговеца да ни предостави извадка от фискалната памет на касовия апарат, за да се убедим, че действително е начислена въпросната такса „желание на клиента”. Установи ли се, че това е факт, то е нарушение. Търговецът признава, че клиентът не е уведомен за подобно допълнително начисляване. Житейската логика е, че за едно нормално желание на клиента даден продукт да бъде обработен по-малко по-специален начин, не налага да се правят допълнителни разходи. Това, бих казал е в рамките на нормалния комплимент от страна на заведението към клиентите”, добави той.

Според Маргаритов, подобни случаи са спорадични и не са масова практика, на фона на хилядите заведения по Черноморието и в последните години има повишаване на културата на предлагане на туристически продукти и респективно изискванията на потребителите. „Даването на гласност на подобни случаи респектира търговците. Хубаво е, че хората по-активно търсят правата си”, поясни той.

По думите му проблемите с обслужването са свързани с немарливост от страна на търговците. Маргаритов припомни случай отминалата седмица, когато хотел отказва настаняването на голяма група туристи, защото туроператорът не е платил. „Най-често нарушенията са свързани с опитите на търговците да представят обектите си като много атрактивни и хората биват изкушавани през интернет или по друг начин, с оферти за безплатно ползване на различни допълнителни услуги, но клиентите на място установяват, че са били излъгани. Това са и най-често постъпващите сигнали в нашите виртуални приемни и безплатните телефони на комисията.

/бнт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук