Преливащ язовир затвори пътя Плевен – Ловеч

0
949

Пътят Плевен – Ловеч е затворен заради преливащия язовир „Николаево 5“ и свличане на земна маса. 30 см вода са покрили участъка.

Изведени са всички автомобили, няма пострадали и бедстващи хора, съобщиха от МВР в Плевен.

Районът се охранява от екип на сектор „Пътна полиция“.

Кметът на Плевен обяви частично бедствено положение заради подкопания преливник на язовира. Ако водата продължи да копае, има опасност язовирната стена да бъде скъсана.

Трасето е непроходимо от 14 ч. поради наводнен участък в района на Тенекиения хан, съобщиха от общинската администрация в Ловеч.

Създадена е организация за спиране на движението след отбивката за село Слатина.

Препоръчват се следните маршрути за Плевен – през Баховица, Николаево и Ралево, или през град Левски.

Все още в общините Ловеч, Угърчин, Летница, Ябланица и Тетевен има населени места без ток заради аварии от бурята, съобщиха от електроразпределителното дружество.

В плевенското село Обнова река Пордимска бара излезе коритото си и нанесе поражения. В опасност са десетки къщи в ниското. Наводнени са дворове.
Порои и градушки заляха цялата страна. Пожарникарите се отзоваха на десетки сигнали за наводнени домове и улици.

Пороен дъжд с градушка затвори възлова улица в Търговище, други заприличаха на реки, има паднали дървета. Градушка с размери на грахово зърно валя в продължение на 4-5 минути над града, но беше примесена с пороен дъжд и няма сериозни поражения.

След пороя има 40 см вода на бул. „Ал. Стамболийски“. Служители на Пътна полиция спират преминаването на автомобили по него и отклоняват движението до нормализиране на ситуацията. Шахтите са отворени, но не успяват да поемат огромното количество вода, съобщиха от общинския пресцентър.

Има аварирали автомобили на няколко улици, както и паднали дървета. Екипи на Община Търговище и полицията работят из целия град, за да започне изваждане на закъсалите коли и премахването на съборените дървета след стихията.

Поройни дъждове и градушки затвориха временно някои от столичните булеварди.

В София в пиковите часове на бурята се изляха над 30 литра дъжд на квадратен метър, а най- критична беше ситуацията в районите на „Люлин”, „Банкя”, „Павлово” и ”Княжево”.

Градушка с големина на череша падна и в Мездра. Улицата пред жп гарата в град Роман се наводни. Ледени зърна унищожиха реколтата в село Синьо Бърдо и изпочупиха прозорците на къщи и коли.

За четири поредни градушки споделят наши зрители от пернишкото с. Велковци. Бурята се е извила малко след полунощ, а земята е побеляла от ледени късове с размерите на яйце.

Съсипана реколта и отнесени улици има и в Русенско, а най-тежка е ситуацията в общините Бяла, Борово и Две могили. Там ледени зърна с големината на орех за изкъртили и асфалта по улиците в турската махала./бтв

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук