Шефът на Пентагона обвини Русия в агресивно поведение

0
1067

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър обвини руските власти в агресивно поведение, което има за цел да подрине световния порядък.

„Ние не търсим враг в лицето на Русия. Но ние ще защитаваме нашите съюзници, принципния световен ред и позитивното бъдеще“, заяви Картър пред студенти от Оксфорд във Великобритания, цитиран от ВВС.

По думите на военния министър действията на Русия се основават на лъжливи амбиции и безпричинни страхове.

Картър обвини Москва в нарушаването на териториалната цялост на Украйна и Грузия, в непрофесионално поведение в космоса и киберпространството, а също в „дрънкане на ядрени оръжия“.

„Ние ще се противопоставим на опитите да се саботира нашата обща сигурност и нямаме намерение да игнорираме опитите за вмешателство в нашите демократични процеси“, заявява шефът на Пентагона.

Само преди два дни руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е готова да възстанови отношенията си със САЩ и Великобритания, но с условия Западът да отмени санкциите, наложени на Русия след анексията на Крим. Изявлението си Путин направи след няколкочасова среща с американския си колега Барак Обама, чийто коментар обаче сериозно се разминаваше с руската теза.

Обама призна за известен напредък в преговорите по Сирия, но бе категоричен, че отмяна на санкциите спрямо Русия може да има едва след като Москва започне да спазва Минските споразумения./нюз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук