Чудодеен извор блика край Ситово

0
1622

Лековита вода блика над родопското село Ситово, което е на около 40 километра от Пловдив. Местните твърдят, че изворът запазва мъжкия мерак до преклонна възраст. Докато била жива, Ванга пращала болни да си налеят от извора. Бившият вече кмет Йордан Божков казва, че неведнъж е водил до кайнака хора от цялата страна, които идвали по поръка на пророчицата. Той си спомня за случай на мистериозно оздравяване на дете. Семейството му пристигнало с него чак от морето.

„Личеше си, че малкият линее. Пренощуваха в помещението към параклиса „Света Богородица” в близост до чудодейния извор. На следващия ден малчуганът беше живнал, а родителите не бяха на себе си от радост. Казаха, че промяната настъпила, след като го полели с водата и се помолили пред иконата на Божията майка“, разказва Божков.

Заради уникалната си природа село Ситово е обявено за едно от най-красивите родопски села. Селището не е развит туристически център – липсват лъскави хотели и шумни заведения.

Преди повече от 2 хилядолетия тук се заселват траки, които използват труднодостъпните скали за защита срещу враговете си. За уседнал начин на живот по тези земи още преди създаването на Пловдив свидетелства…Вижте продължението тук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук