Четирима мъже и седем деца са били евакуирани при бурята във Варна

0
1183

Четирима възрастни мъже и седем деца са били евакуирани при бурята с градушка и пороен дъжд, които вилняха във Варна в неделя привечер и превърнаха града в нова Венеция. Проливният дъжд в града превърна улиците в плавателни реки, по които се носеха автомобили, наводнени бяха подлези и търговски обекти.

Екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ са помогнали на мъж и три деца да излязат от наводнен подлез на бул. „Сливница“. При друг случай мъж е изваден от пълнещия се с вода подлез на ул. „Шипка“, спасен е и 56-годишен, когото дъждът заварил в дере в района на улиците „Мура“, „Чинар“ и „Бяла мура“.

По време на бурята във Варна по-късно от подлеза до стадион „Локомотив“ са били изведени мъж и 4 деца, останали в капана на поройния дъжд и пълнещото се съоръжение, съобщи говорителката на ОД на МВР – Варна Ивана Милева. Няма пострадали хора, но много улици в града бяха наводнени и непроходими.

Движението беше затруднено и от закъсали автомобили, които образуваха големи задръствания, а неработещи светофари на възлови кръстовищща допълнително изнервиха шофьорите. Около 50 сигнала за щети и инциденти са подадени към екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението“, съобщи началникът на Областно управление “ПБЗН- Варна, комисар Тихомир Тотев. Основните проблеми след проливния дъжд са били в централна градска част, където има наводнени мазета и избиваща вода от шахтите. „Причината за наводнените улици във Варна след поройния дъжд са запушените шахти от падналите листа, обясни шефът на „Гражданска защита“ към община Варна, Купен Пашов.

Най-пострадали от наводненията при пороя са кварталите „Чайка“ и „Левски“, няма подадени сигнали от „Владиславово“, „Възраждане“ и „Младост“. Най-критична е била ситуацията на булевард „Христо Смирненски” и улиците „Девня” и „Цариброд” в района на жп-гара Варна. Множество сигнали са постъпили за наводнени приземни етажи, мазета и котелни помещения н административни сгради.

Под вода се оказа и Спешния център в МБАЛ „Света Анна”. Дежурните екипи са отстранявали паднало дърво и сцупени клони, извличали са закъсали във водата автомобили. Екипи на ВиК-Варна и на фирмата, с която общината има договор за отводняване, са работили през цялата нощ.

В понеделник сутринта е започнало почистването на отводнителните шахти, събирането на падналите листа и натрупаните наноси. Сериозно бе положението и на Крайбрежната алея. Отводнителния Шокъров канал се запушил от боклуци и отломки, идващи с пороя от града и водата се разляла по пешеходния участък, което наложило евакуацията на персонала от заведенията по брега след 18 часа.

Читатели задръстиха социалните мрежи с коментари, снимки и клипове от най-засегнатите от пороя места, на които показваха силата на водната стихия. Шофьор се жалва, че загубил регистрационната табела на автомобила си, а по-късно стана ясно че жена е намерила още 4 табели, като обяви, че търси своята.

Варненец се включи с молба към Всевишния: „Дано не стане най-страшното! Дано след този мощен дъжд няма разрушителни поражения. Всеки път, когато във Варна завали наистина силен дъжд, всеки си спомня за ужаса в „Аспарухово“, за безумието на стихията, за безсмислените жертви, за намерените дни по-късно тела на малки деца“, написа той във фейсбук. „И преди 26 години валяха поройни дъждове, но такива наводнения не са ставали! Защото чистеха отводнителните шахти, а сега не се чистят, водата върви надолу по улиците като цунами.

Нищо особено не беше дъжда. Вярно, на моменти премина в порой и невиждана скоро във Варна градушка, но…. причината за тези реки по улиците и наводнения на мази, подлези и магазини е много ясна! Не е ясна май само на служителите в общината. Но кой мисли във Варна за варненци… Това е положението“, коментира друг пострадал от наводнение варненец. „Цяло лято шахтите не са чистени основно.

Последната мащабна акция по почистване на дъждовната канализация във Варна е била проведена през месец май, признаха вчера от общината. От там уточних, че от началото на лятото досега почистване на отводнителните шахти в различни райони са правени регулярно, но само по сигнали.

От кметския пресцентър уточниха, че не е имало разделение на сигналите по това дали са дошли от граждани, фирми или институции, но на всеки от тях е реагирано. Вчера, след пороя и градушката и поредното потъване на Варна под водата, отново започна масово почистване на дъждовната канализация, която беше задръстена от листа, клони, камъни и наноси, довлечени от водната стихия.

Специалистите на общината се опитаха да обяснят причината за наводненията на много места във Варна с климатичните условия. Според тях, канализацията не се е задръстила, а просто не е могла да поеме толкова голямо количество вода за толкова кратък период от време.

От „Пътна полиция”-Варна съобщиха, че след разразилата се буря в края на неделния ден, движението по улиците на града е нормализирано. Към момента трафикът в града се осъществява нормално и няма въведени ограничения, заради наводнени пътни участъци. Всички светофарни уредби работят, автобусите на градския транспорт се движат по разписание.

От Пътна полицията допълниха, че няма постъпила информация за проблеми, които да затрудняват трафика на територията на областта, където движението също се осъществява без ограничения. Според варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, през миналото денонощие във Варна са се изсипали валежи от 18 литра на кв.м.

Основното количество дъжд е регистрирано в интервала от 17,55 и 18,10 часа. 15-минутният порой е и причината за наводнените улици и проблемите, които възникнаха в града. Интензитетът в първите 5 минути от този времеви отрязък е бил 80 литра за час, уточниха метеоролозите. Значително количество дъжд от 20 л/кв.м. са паднали и в района на курорта „Св. Св. Константин и Елена“ и Старо Оряхово./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук