Тъпчат баничките със „сирене” с палма

0
1068

Имитациите на сирената и кашкавалите с палмово масло у нас се използват основно за влагане в банички и други подобни готови храни. Това съобщи доц. Божидар Иванов, ръководител на Центъра за икономически анализи в селското стопанство. По думите му производителите на тестени изделия го правят, защото трудно може да се установи какво се използва.

„Просто те гонят ниска себестойност, за да са конкурентни с евтини продукти”, обяснява той. Според доцента вече трудно се намират сирена и кашкавали с палма по магазините, защото мандрите държат на реномето си и така делът на млечните продукти с растителни мазнини е не повече от една трета. Доц. Иванов смята още, че цитираното от официалната статистика количество на вноса на палмово масло у нас от 19 хил. т е занижено.

Иван Грънчаров, член на Асоциацията на млекопреработвателите, припомни, че от бранша отдавна настояват да се забрани използването на палмово масло в млечния сектор. „Вземайки имитационни продукти, хората си купуват скъпа вода”, казва той. По думите му неразумно е да се дават 5 лв. за килограм нищо, вместо 7 лв. за сирене от мляко. „Годишната консумация на глава от населението на сирене у нас е 11 кг. Разликата между истинското и ментето е около 4 лв. на месец и за тази сума можем да си рискуваме здравето. За тричленно семейство икономията от консумирането на имитации е 30 ст. на ден. Едва ли някой може ли да си купи лекарство за тия пари”, смята Грънчаров. Според него за година българите консумират 58 хил. т сирене и 34 хил. т кашкавал, като имитиращите продукти са около 19 хил. т или 20% от тях са били имитиращи.

Относно ценовата конюнктура на пазара доц. Божидар Иванов смята, че до края на годината има условия за поскъпване и то е обусловено от повишаващите се разходи на производителите. „Повече ще се вдигнат цените на по-евтините млечни продукти, а на по-скъпите като кашкавалите над 20 лв./кг – не”, смята той.

Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите, обаче не е съгласен с подобна прогноза. „Няма предпоставки за поскъпване на млечните продукти в близко време. Изкупната цена за последните 3 месеца не се е променила”, категоричен е той.

Иван Грънчаров също смята, че не се задава поскъпване на млечните продукти. „Изкупната цена е постоянна и по-скоро може да има намаление, заради конкуренцията на вноса от ЕС. Най-големи са доставките от Полша, Чехия, Унгария и Германия, където има по-голямо и по-ефективно производство. Отделно се очаква увеличен добив на мляко през април и май, което може да доведе и до лек спад на цените”, обяснява той./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук