Тръгва строителството на третия лъч на метрото

0
477

От утре започва строителството на първите седем станции на централния участък от третия лъч на метрото.Те ще са от театър „Зад канала“ до „Красно село“. Стартираме и процедурата за още 4 спирки, така че до 3 години „Горна Баня“, „Овча купел“ и центъра ще се свързват с „Хаджи Димитър“, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че  след три години и половина още 500 000 столичани ще могат да се възползват от най-екологичния и бърз градски транспорт и подчерта, че строителството на метрото е най-важната „зелена“ политика на града.

Третия лъч на метрото ще е с обща дължина от 16 км – 10.5 км под земята и 5.5 км над земята, и ще има 16 метростанции. Засега е осигурено финансиране от 401 млн. лева по оперативна програма „Транспорт“ и още 90 млн. лева общинско и държавно дофинансиране за 12 метростанции, разделени на два етапа.
От 20 до 1 февруари поетапно започва строителството на централния участък от третата линия на метрото, която има седем станции – при Малък градски театър зад канала, Орлов мост (връзка с първата линия), при кино „Одеон“ (бул. „Патриарх Евтимий“), НДК (връзка с втората линия), при ВМА (кръстовището на ул. „Георги Софийски“ и бул. „П. Славейков“), на кръстовището на „Иван Гешов“ и „България“ и на кръстовището на ул. „Житница“ и ул. „Гоце Делчев“.

Това е най-трудният за строителство участък, защото преминава през централната градска част, има подпочвени води, а при Орлов мост и НДК ще мине и под вече съществуващите станции.

Вторият етап, който ще започне в края на 2016 г., но ще приключи заедно с първия през 2019 г. има четири станции. Те са при булевардите „Никола Мушанов“ и „Президент Линкълн“, после в „Овча купел 1“ – при кръстовището на булевардите „Монтевидео“ и „Западна тангента“, и „Овча купел 2“ (при ул. „Централна“). Накрая лъчът приключва в „Горна баня“ със спирка, разположена перпендикулярно на околовръстния път. Западният й край опира до ж.п. линията София-Перник.
До края на годината се очаква Столичната община да приключи процедурите за още една станция – в кв. „Хаджи Димитър“ – между ул. „Ильо Войвода“ и ул. „Панайот Хитов“.
С изграждането на третия лъч на метрото трафикът в София ще се намали с 20-25%, прогнозира Фандъкова. Тя обясни, че още от утре ще има промяна в организацията на движението в центъра. Ще бъдат закрити част от местата за паркиране в „синя“ зона и ще бъдат изместени някои спирки на градския транспорт. От 00.00 часа на 20 януари до 31 март се затварят крайните ленти на булевард „Патриарх Евтимий” между „Васил Левски” и „Хан Крум”. Колите ще се движат еднопосочно в двете средни пътни ленти на булеварда. Забранява се и движението на пешеходци по левия и десен тротоари в същия участък. За да има къде да минават хората ще се направят два временни ленти по 1.50 м. Забранява се паркирането по лявата лента от пътното платно на булеварда в посочения участък; забранява се влизането на ППС по лявата лента от пътното платно на бул. „Васил Левски” при кино „Одеон”, съобщават от Центъра за градска мобилност.

Втората тапа по булевард „Патриарх Евтимий”ще е между „Витоша” и „Княз Борис І”, където движението на автомобили също ще се извършва еднопосочно в двете средни пътни ленти на булеварда.

Затруднение ще има и по улица „Св. Георги Софийски” между бул. „Пенчо Славейков” и ул. „Константин Иречек”. Там машините за копаене обаче ще заемат южната зелена площ и южния пешеходен тротоар. Хората ще могат да се движат само по северния тротоар. От 04.30 часа на на 19-ти януари до 24.00 часа на 31-и март се закриват местата за почасово платено паркиране в района, като и около спирката пред УМБАЛ „Александровска”.

Заради метрото ще има промяна маршрута на тролей № 7, който ще тръгва от Люнин, но вместо до кино Одеон, ще стига до площад „Сточна гара”./Монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук