Стрелецът от Лясковец обжалва доживотната присъда

0
1149

Апелативният съд във Велико Търново заседава по делото срещу стрелеца от Лясковец Петко Петков. Той обжалва доживотната си присъда без право на замяна, постановена миналата година от Окръжния съд в старата столица.

Петко Петков беше осъден за това, че застреля командоса Емил Шарков, който участва в спецакция в барикадираното жилище на 55-годишния мъж. Обвиняемият отговаря пред Темида и за опит за убийство на още петима спецполицаи.

Минути преди първото заседание на Апелативния съд, обвиняемият Петко Петков отново заяви, че е невинен.

Петко Петков- обвиняем: „Всичко е заради имотната мафия, която иска да ми вземе скъпите и стратегически имоти в центъра на Лясковец“

Процесът срещу Петков е образуван по протест на Окръжната прокуратура в старата столица, въззивни жалби от защитата на 55-годишния подсъдим и жалби от самия него. Петков се представлява от четирима адвокати, които са категорични, че неговите действия във фаталния 14 март 2014 година са били неизбежна самоотбрана.

Виктор Костов- адвокат на Петко Петков: „Когато имаме противоправно нападение, този, който е застрашен живота му, имота му, има право да се отбранява. Това е застъпено вече в нашата жалба но ще бъде и нашата основна теза“.

Бащата на убития при спецакцията Емил Шарков заяви, че семейството се надява присъдата на Окръжния съд да бъде потвърдена.

Емил Шарков- баща на убитата барета: „Този човек въобще не е спазвал законите, не се е подчинявал на нищо. Много добре е знаел, че полиция идва, не се е подчинил на заповедта им и според мен си заслужава наказанието“

По време на днешното заседание бяха изслушани пледоариите на обвинението и на адвокатите на Петков. Ако делото не бъде отложено за събиране на нови доказателства, най- вероятно решението ще бъде обявено в едномесечен срок, информираха от кулоарите на Темида./БНТ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук