Спешната помощ похарчила 16 млн. лв. за неспешни сигнали

0
652

16 млн. лв. струват на държавата неспешните сигнали към Центъра за спешна помощ в София от началото на годината до сега. От средно 300 повиквания на дежурство се оказва, че 220 не са спешни, показват данни на центъра..

Едно напразно отиване на линейка на адрес струва 250 лв., или за само за две дежурства – около 57 000 лв. От началото на годината досега тази сметка възлиза на близо 16 млн. лв.

Законът предвижда санкции от 300 до 2000 лв. са подалите фалшив сигнал или такъв, който не е спешен. Не е известно обаче да е санкциониран пациент, потърсил Спешна помощ с оплакване, не отговарящо на критериите за спешно състояние.

По света санкциите за фалшив сигнал могат да достигнат до 10 000 долара, като в някои държави въпросът е решен просто – ако екипът на място установи, че пациентът не е спешен, той следва да заплати разхода по пристигането на линейката.

За 25 години отношението на гражданите към Спешна помощ не се е променило, коментира председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова. Никой не се съобразява с това, че викайки лекарите за нещо незначително, може да застраши друг живот, защото броят на екипите е ограничен, каза тя.

Според нея едно от решенията е в стандарта за спешна помощ, който в момента се обсъжда в Министерството на здравеопазването да залегне и този въпрос.

Депутатът Дариткова заяви още, че ангажимент на общопрактикуващите лекари е да правят домашни посещения или да имат договор с неотложна помощ, която да поема пациентите им, когато те не са в кабинетите си.

/бтв

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук