След жегите: Бури, порои и градушки удариха страната

0
795

Бури, порои и градушки удариха някои части на страната след слънчевото утро.

Пороен дъжд превърна улиците на Русе в реки. За по-малко от час над града се изсипаха над 20 литра на квадратен метър.

Заради голямото количество вода част от шахтите избиха, тъй като канализацията се оказа неспособна да поеме толкова много вода. Множество автомобили закъсаха в по-ниските места и движението бе блокирано. Наложи се полицията да отцепи критичните участъци и да пренасочи трафика по обиколни маршрути.

Топола се стовари върху кола край село Самоводене във Великотърновско. С леки наранявания е спътникът на шофьора. Силният вятър във Великотърновско, който премина със скорост 17 метра в секунда от Югоизток, изпочупи и разпръсна клони по пътното платно. Поражения има и по електропреносната мрежа. Част от селото е било за кратко без ток.

Силна буря се изви над София по обяд. Бурният вятър, на места придружен с интензивен дъжд, изпочупи клони на дървета.

Паднал клон затрудни движението по трамвайни линии 20 и 23. След намесата на авариен екип клонът беше отстранен, а движението – възстановено.

На 7 сигнала за паднали клони са реагирали аварийните екипи вследствие на силния вятър и дъжда в столицата.

В късния следобед пороен дъжд се изля над града.

Във Вършец и Враца падна градушка с размерите на грах и лешник, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

След последните горещи дни предстои захлаждане.

Четири сигнала за инциденти получиха огнеборци от Разградско след силния вятър, преминал през Лудогорието в следобедните часове – съобщи за Дарик-Разград директорът на РД“Пожарна безопасност и защита на населението“ Емилиян Станев.

Две дървета са паднали от вятъра и в момента се отстраняват от пътищата – едното е в село Голям Поровец, а другото на ул. „Александър Стамболийски“ в Разград. Служителите от РДПБЗН реагираха бързо и на сигнал за опасна ламарина, надвиснала от покрива на Бизнесцентъра в Разград над оживен тротоар.

В сряда преди обяд ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури.

Възможни са градушки. Вятърът ще е до умерен от северозапад и с него ще продължи да нахлува хладен въздух. Максималните температури ще са предимно между 28 и 33 градуса. През нощта срещу четвъртък в Западна и Централна България явленията ще се активизират и в отделни райони са възможни значителни количества./бгнес

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук