Следват нови избори, въпросът е само кога

0
126

Днес приключват преговорите, които „Има такъв народ“ провежда с част от парламентарните групи в опит да събере мнозинство за съставяне на правителство. Въпреки „многото допирни точки“, за които се съобщаваше след всяка една от тях, кабинетът изглежда също толкова невъзможен, както и преди началото на разговорите, тъй като въпросните 121 гласа са несъбираеми, пише Дновник.

От една страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов още преди началото на това Народно събрание обяви, че партията му ще подкрепи само своя мандат, като тази му теза не се е променяла досега. От друга страна обаче има възможно мнозинство и без участието на първата политическа сила. То обаче се оказва само теоретично, тъй като „Продължаваме промяната – Демократична България“ обяви, че няма да участва в мнозинство с проруската „Възраждане“. Партията на Костадин Костадинов пък вчера затвори вратата към третия мандат с аргумента, че няма да подкрепи кабинет с участието на ДПС и ГЕРБ.

Казано накратко, предварително начертаните червени линии между политическите сили в 50-ото Народно събрание изначално минираха възможностите за съставяне на кабинет, като единственият въпрос сега е не дали, а кога ще са поредните предсрочни парламентарни избори.

Известното и неизвестното до момента

При връчването на третия и последен проучвателен мандат президентът Румен Радев настоя „Има такъв народ“ да направи всички действия и в „разумен срок“ да даде знак дали ще успее да формира кабинет. В Конституцията няма заложен срок за връщането на последния мандат, но от приключването на процедурата зависи дали и с колко ще бъдат отложени предсрочните избори.

Партията на Слави Трифонов се съобрази с този призив и в рамките на седмицата покани за преговори и нечленуващите в групи депутати, и останалите политически сили. Среща нямаше само с останалите верни на Делян Пеевски депутати от ДПС, така и с изключения от БСП Калоян Методиев, който отказа да участва в среща, ако тя не е индивидуална.

И така, до момента „Има такъв народ“ чуха два пъти „не“ – от шестимата депутати от лагера на Ивелин Михайлов и „Възраждане“, и три пъти „да“ – от 25-те изключени от ДПС народни представители, останалите седем независими от разпадналата се група на „Величие“, както и от БСП. „Продължаваме промяната – Демократична България“ тепърва ще решава, като дори и с участието на коалицията няма мнозинство за правителство.

Броенето на гласове за правителство с третия мандат продължава

Това означава, че след седмица преговори „Има такъв народ“ успя да си осигури само 66 гласа, които са много далеч от заветните 121. Мнозинство би имало само с подкрепата на ГЕРБ – тогава зад кабинета биха застанали 134 души, като ако в уравнението влезе и демократичното обединение, то би се събрало и конституционно мнозинство от 173 гласа.

Сега отговорността на ГЕРБ е огромна. От „Продължаваме промяната – Демократична България“ още нямаме отговор. Ако приемем, че е положителен – няма 121 гласа без участието на ГЕРБ. Ако имаме отрицателен отговор, ГЕРБ може да постъпят отговорно и да имаме правителство.

Математическите сметки обаче не са достатъчни, за да се формира правителство. Според неофициални разговори на „Дневник“ нито първата, нито втората политическа сила в това Народно събрание биха подкрепили правителство с третия мандат. Вместо това и официално вече се заговори за предизборната кампания – Делян Пеевски обяви, че ще разобличава опонентите си, а Борисов – че ще води позитивна кампания.

Ако очакванията се сбъднат и кабинетът с мандата на „Има такъв народ“ се окаже неизбираем, нагласите са още следващата седмица представителите на партията на Слави Трифонов да върнат празна папката на президента. След това Румен Радев ще проведе задължителните консултации с парламентарните групи и ще посочи служебен министър-председател, който следва да предложи и служебно правителство. След произнасянето на Конституционния съд остана ограниченият кръг от хора, измежду които президентът може да избира служебен премиер:

– Председателя на Народното събрание – Рая Назарян от ГЕРБ;

– Управителя или подуправител на Българската народна банка – Димитър Радев (ГЕРБ) и Петър Чобанов (ДПС). Другият подуправител, Андрей Гюров („Продължаваме промяната – Демократична България“), е в неплатен отпуск и води дело има ли основания за отстраняване от поста; Прогнозата кога ще приключи то е трудна. А дали, ако е в негова полза и съвпадне с периода за избор на служебен премиер, той ще иска да поеме поста няма информация. Но от „Продължаваме промяната – Демократична България“ вече коментираха, че отстраняването му е, за да излезе и от списъка, по който може да избира Радев.

– Председател или зам.-председател на Сметната палата – настоящият служебен премиер Димитър Главчев (ГЕРБ), Горица Грънчарова-Кожарева (ДПС) или Тошко Тодоров (ГЕРБ);

– Омбудсмана или негов заместник – в момента няма избран омбудсман, а доскорошният заместник на Диана Ковачева – Елена Чернева-Маркова, подаде оставка през март преди формирането на служебния кабинет. Засега не се очертана депутатите да изберат нов омбудсман в следващите седмици (те излизат и във ваканция от 17 август).

Следващият служебен премиер: Изборът на Радев засега остава между Главчев и Рая Назарян

При предходната процедура за избор на служебен премиер Димитър Главчев беше посочен като единствен, който се съгласи да поеме поста, а сега има само едно ново попълнение в списъка, от който Радев може да избира – това е Рая Назарян. В кулоарите на парламента неофициално се говори за опит за свалянето ѝ от поста, като в началото на седмицата Делян Пеевски потвърди слуховете публично и нарече потенциалната ѝ смяна „преврат“. Христо Иванов, лидер на „Да, България“ в оставка, в четвъртък, 1 август, заяви че трябва да се даде опция на Румен Радев да посочи за премиер човек, който не е обвързан с Пеевски. Според източници на „Дневник“ в парламента са водени разговори за смяната ѝ.

Ако до отстраняването на Назарян обаче не се стигне, президентът няма да провежда консултации с потенциалните служебни премиер и отново ще посочи Главчев за поста, научи „Дневник“. Преди издаването на указа на държавния глава, служебният премиер обявява състава на кабинета си. Ако Главчев запази поста си, то едва ли ще има смяна на министри, тъй като публично не е имал критики към нито един от тях. След това Румен Радев е длъжен да насрочи дата за предсрочни парламентарни избори в двумесечен срок.

Ако процедурите с консултациите и избора на кабинет приключат до 13 август – то седмите предсрочни парламентарни избори биха били на 13 октомври. Ако има забавяне, следващата възможна дата ще е 20 октомври.

АВТОР: INFOMREJA.BG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук