Самораново на протест в Дупница, нахлуха в Общината! Искат вода

0
122

Жителите на село Самораново излязоха на протест пред сградата на община Дупница, като причината е двумесечното безводие в селото. Бяха обявени и исканията на портестиращите, а именно спешен ремонт на водохващането „Ядъка“ и ремонт на трасето от водохващането към селото.

„Заради счупени тръби водата от водохващането се връща отново в реката. Не е нормално да плащаме новата цена на водата. От предишното ВиК ръководство поискаха да се спре масовата сеч в селото, която също е причина за безводието“, обявиха недоволните от площад „Свобода“.

На място при тях беше и кметът на Дупница Първан Дангов, който уточни, че Общината е изготвила проект за ремонт на водопреносната мрежа в населеното, като се чака финансиране от страна на държавата. Проекта е на стойност 6,7 млн. лева.

„Протестът на хората от Самораново е нормална форма за изразяване на мнението им, но той трябва да бъде пред МРРБ“, заяви Дангов.

Сред протестиращите беше разпространена и подписка с обявените искания, която ще бъда входирана в Община Дупница и в институциите имащи отношение към проблема с безводието в Самораново.

А малко преди обявения час за началото на извънредната сесия на ОбС-Дупница протестиращите атакуваха Общината и влязоха във фоайето, където скандираха „Искаме вода”.

На място бяха изпратени няколко екипа на полицията, след което саморановци бяха допуснати на сесията на Общински съвет – Дупница.

Очаква се проблемът с водата в Самораново да бъде включен в дневния ред на заседанието, а местното население поиска да бъде обявено бедствено положение в селото.

„Проектът за Самороново стои на дневен ред всеки ден, фирмата е ясна, а процедурата е обявена. Водопроводът е компрометиран по цялото трасе, а някои поливат с незаконни отклонения градините си. Всичко това са факти, които са неоспорими. Ако някой пита дали утре водоподаването ще се нормализира, аз не мога да се ангажирам със срок, но мога да кажа, че водохващането “Ядъка“ стои в приоритетите ни.

В момента нямаме нужда от политическо обостряне и печелене на политически дивиденти. Положението е такова, в момента представлявам Общината, поемам отговорността за всичко, което сме свършили или не сме свършили. Призовавам за търпение и смирение“, обяви пред протестиращите на сесията кметът Първан Дангов.

В крайна сметка след 20-минутна почивка, общинските съветници решиха с 22 гласа „за“ кметът да направи съответните проучвания и ако има предпоставки за обявяване на бедствено положение, такова да бъде обявено.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук