Самоков на протест срещу настаняването на бежанци

0
1069

В центъра на Самоков днес има протест срещу идеята за настаняване на бежанци в града. Стотици хора излязоха на улицата в неделния ден, за да се обявят против изграждането на център за мигранти.

Жителите на Самоков са категорични, че няма да допуснат държавата да построи такъв център в бившите казарми. Те се страхуват за сигурността си.

Организаторите на протеста са категорични, че нито една политическа сила не стои зад инициативата.

Хората са обезпокоени от факта, че са оглеждани стари казарми за бежански център, заяви пред БНР кметът на Самоков Владимир Георгиев и подчерта, че главната причина е липсата на достатъчно информация и диалог.

„Нас никой не ни е потърсил – нито мен като кмет, нито Общинския съвет или някой от Общинска администрация при тези огледи и при всичко, което се случва в момента. Това е съвсем естествена реакция, гражданите усещат като го няма този диалог, като не се дава достатъчна информираност“, посочва Георгиев.

Жителите на Самоков излязоха с обща декларация срещу настаняване на бежанци в техния град. Присъстващите споделят, че целта им е децата на България да имат доброто бъдеще, да се запазят традициите и нравите, без да бъдат повлияни от чужда култура и разбирания, каквито носят със себе си мигрантите. Според тях мигрантите нарушават бита и християнските традиции. Хората изразиха притеснения от евентуалното създаване на терористични клетки в страната.

Те смятат още, че мигрантите нарушават бита и християнските традиции. Хората изразиха притеснения от евентуалното създаване на терористични клетки в страната.

Според bTV в демонстрацията са се включили стотици жители на града. Организаторите на протеста са категорични, че нито една политическа сила не стои зад инициативата.

Чрез депутатите, избрани от техния район, протестиращите са отправили питане към вътрешния министър за изграждането на лагер. В отговора на Румяна Бъчварова се твърди, че не е предвидено да се откриват центрове– нито в Хасково, нито в Софийска област.

Огледи на казармите са правени през 2015 г., допълва вътрешният министър. По информация на bTV обаче в казармите отново са идвали на проучване от различни институции преди две седмици./кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук