понеделник, октомври 28, 2024
Google search engine
дом Топ Рекорден добив на пшеница обяви МЗХ

Рекорден добив на пшеница обяви МЗХ

0
1101

България отчита най-високия добив пшеница от 1980 г. насам – 5,6 млн. тона. Това обяви земеделският министър Десислава Танева на брифинг в министерството.

Първенец е област Силистра, където е отчетен най-високият среден добив – 568 кг/декар.

Танева изтъкна, че пшеницата е с много добри хлебопекарни качества. Единственият по-лош показател, спрямо предходната година, е цената. 15 % по-ниска е средната цена на пшеницата, в сравнение с миналата година.

Председателят на Консултативния съвет по зърното (КСЗ) Венцислав Върбанов изрази надежда, че цената на пшеницата ще се повиши. Според него доброто качество на добитата пшеница се дължи на повишената култура на производителите. По думите му българските преработватели вече търсят висококачествена пшеница и са готови да платят повече. Цената не можела да се определи с някакво постановление или политическо решение.

Цените в момента са под голям натиск заради високите добиви в световен мащаб, обясни на свой ред председателят на Българската асоциация на търговците със зърно и фуражи Мартин Русев. По думите му Франция е основен износител на пшеница в ЕС, но тази година там отчитат с 30 % по-ниска реколта. Затова Русев допусна, че е възможно страните, за които французите изнасят, да се обърнат към нас.

Според хлебопроизводителите има една добра и една лоша новина. „Добрата е, че България произведе в сезон 2015-2016 г. изключително голямо количество пшеница, с изключително високо хлебопекарно качество“, заяви председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева. Това означавало, че хлебна криза няма да има.

Лошата новина е, че намаляване на цената на хляба може да има само чрез диференцирана ДДС ставка на хляба, обясни Кукушева./нюз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук