Проверяват спешно всички исторически сгради в Търново

0
819

Кметът на Велико Търново, Даниел Панов и експерти от общинската администрация предприемат крути мерки по проблема с неподдържаните сгради в старата част на града, които са паметници на културата и са част от музеен резерват.

Всички къщи и постройки с историческа и архитектурна стойност ще бъдат обстойно проверени. Инспекцията ще бъде извършена от специално сформирана работна група с експерти от Община Велико Търново, Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство и регионалната структура на Дирекция „Национален строителен контрол”.

Проверката трябва да установи реалното състояние на сградите и да насочи вниманието на собствениците към задълженията им да спазват предписанията за укрепване или премахване на тези къщи, които са в лошо състояние и са потенциално опасни.

До момента е извършена проверка на повече от 20 частни сгради в незадоволително състояние. Установено е, че голяма част от собствениците на тези къщи живеят в различни части на България и света. Само двама от тях са реагирали на издадени са им предписания.

От общината припомнят, че отговорността за частните сгради, които са паметници на културата, е на собствениците им. За незадоволителното им състояние те подлежат на санкции както според Закона за устройство на територията, така и според Закона за културното наследство, като максималният им размер е 30 000 лева. Предвидена е и наказателна отговорност. Община Велико Търново и Даниел Панов се надяват притежателите на къщите и постройките в старата част на града да окажат необходимото съдействие за разрешаване на проблемите със състоянието на сградите./Кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук