Президентът избира между Димитър Главчев и Петър Чобанов за служебен премиер

0
458

На кого президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на служебно правителство – изборът от „домовата книга“ е между Димитър Главчев, председател на Сметната палата, и Петър Чобанов, подуправител на БНБ и бивш депутат от ДПС, научи БТВ от източници от „Дондуков“ 2.

Председателят на Народното събрание Рая Назарян е потвърдила отказа си да бъде номинирана за служебен министър-председател. „Ярки политически фигури няма да допринесат за добрия тон, нито ще повишат доверието в политическия процес. ГЕРБ ще се яви на изборите с равен старт и ще се бори за честна победа“, каза в началото на август Назарян.

Откази дойдоха и от гуверньора на БНБ Димитър Радев и от подуправителя Радослав Миленков.

Служебен премиер не може да бъде излъчен от институцията на омбудсмана, тъй като Диана Ковачева беше избрана за съдия в Европейския съд по правата на човека, а Елена Чернева-Маркова подаде оставка като зам.-омбудсман още преди съставянето на първия служебен кабинет след конституционните промени.

След неуспеха с проектокабинета на Горица Кожарева, Димитър Главчев обяви, че има готовност за втори мандат като служебен премиер. Петър Чобанов също даде такъв знак.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук