Партии крият дарения

0
1308

Партии са скрили информация получени от тях дарения, включително касаеща произхода на средствата, с които са били подпомогнати за местния вот през 2015 година. Нарушенията лъснаха в одитен доклад на Сметната палата на базата да представените финансови отчети. Общо девет от участвалите в изборите формации са спипани в такава издънка.

Въпросните партии не са предоставили изискуемата информация за общо 177 дарения, включваща имената на спонсорите, а също и вида, целта и размера на средствата, които са получили от тях. Така например „Движение“ 21 на скандалната адвокатка и ексдепутатка Татяна Дончева е отсвирила Единния регистър по Изборния кодекс, като формацията не е изпратила данни за финансирането й от 31 нейни кандидати, както и седем декларации за произхода на получените средства. Съгласно изборното законодателство неподаването на такива данни се наказва с глоба от 3 хил. лв. до 10 хил. лв.

Общо шест политически сили не са предоставили изискуемите по закон декларации за произхода на сумите, надвишаващи една минимална заплата за страната, с които са се разделили благодетелите им, за да им дадат рамо за вота. Нещо повече, проверка на НАП е установила, че някои от дарителите нямат достатъчно доходи, за да могат да си позволят финансовата инжекция, която са направили.

Част от партиите са скрили и информация за предоставените им за ползване вещи, сред които и автомобили, а тази практика става все по-разпространена в последните години. Други, сред които БДЦ пък са нарушили изискването всички разходи над 1000 лв. за кампанията да се осъществяват по банков път.

55 от всички 74 формации са били проверени. Одиторите са констатирали различни нарушения при общо 32 от тях. Сред засечените гафове е и разминаване с 1440 лв. в отчетените от „Глас народен“ на Скакауеца Светльо Витков приходи и разходи за възнаграждения за предизборната надпревара.

Иначе никой от участниците във вота не е прехвърлил тавана за харчове от 8 млн. лв. Оказва се дори, че някои от тях са били доста пестеливи в битката за местната власт. Разходите на „Атака“ например възлизат на 36 хил. лв., а на НДСВ едва на 9 хил. лв. Не така стоят нещата обаче с партията на Татяна Дончева, която въпреки скромните си изборни резултати е профукала близо 200 бона. РБ пък е похарчил 280 хил. лв., а АБВ 510 хил. лв., от които 113 хиляди получени от дарители.

Издигнатите от партията на Георги Първанов кандидати за пост в местната власт са се бръкнали с незначителни суми, като от тях са събрани под 30 хил. лв. Останалите средства за кампанията на АБВ са дошли от държавната й субсидия. БСП пък е посегнала към парите, събрани от членски внос. Формацията е пръснала 333 хил. лв., с които са се разделили социалистите с партийна книжка, а общият размер на разходите на Столетницата за кампанията възлизат на 1 млн. лв. От ГЕРБ пък са разчитали изцяло на полагащата им се субсидия, за да си набавят всички 3,4 млн. лв., които е глътнало участието им в изборите. Същият подход е имало и ДПС, чиито разходи възлизат на 2,9 млн. лв./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук