Парното в София тръгна с авария

0
1134

Голяма част от тръбите на столичното парно са стари и непрекъснато крият рискове от аварии.

Пускането на парното в София тръгна с авария. Заради гръмнала връзка на магистрални тръби няколко столични квартала – между бул. „Цариградско шосе“, ул. „Незабравка“, бул. „Драган Цанков“ и бул. „Д-р Г.М. Димитров“ и бул. „Самоков“, ул. „Незабравка“, бул. „Драган Цанков“ не можаха да дочакат пускането на централното парно, започнало в понеделник.

Едновременно с аварията на сайта на дружеството се появи съобщение, че при избирането на единния информационен телефон има трудности.

От „Топлофикация” – София информираха още, че повредата е сериозна и е необходимо да се правят заварки на тръби с голям диаметър, на които след това да се провери качеството. До днес вечерта парното и на тези райони трябва да бъде пуснато, обещаха от столичното парно.

От години софийската топлофикация чувства недостиг на средства, за да подмени остарелите си тръби и по този начин да намали рисковете от аварии през студените месеци на годината. Причината са големите дългове на абонати към парното и на дружеството към доставчика на газ.

От „Топлофикация” – София отказаха да съобщят какви са борчовете им за гориво и колко са вземанията им от клиентите им. Само обясниха, че през лятото са успели да ги изравнят със сумата, която имат да плащат за доставения природен газ. Като плюс в работата си отчетоха още, че от началото на годината са се споразумели със свои клиенти за издължаването на 18 млн. лв. Около 80% от абонатите си плащат редовно сметките, уточниха от софийската топлофикация.

От „Булгаргаз” съобщиха, че столичната топлофикация е най-големият длъжник за природен газ от всички отоплителни дружества в страната и заедно с лихвите имат да плащат засега около 69 млн. лв. Според юриста на доставчика на газ Анжела Славова дълговете на столичното парно назад в годините са били доста по-големи. По думите й сегашната цифра е много добра за начало на отоплителния сезон.

Междувременно от столичното парно припомниха, че в сградите, където има най-закъснели абонати, с отчетите на уредите им за консумацията през миналия сезон ще има нови изравнителни сметки. Те ще бъдат получени заедно със следващите фактури./Монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук