Намаление на обонянието – може да настъпи след възпалителен процес

0
1320

Загубата на обоняние може да бъде, както неприятно, така и опасно състояние. Причината за това е, че лицата със засегнато обоняние не могат да разпознаят миризмата при изтичане на отровни газове, както и тази на дима при възникване на пожар.

Възприятията за мирис и вкус са пряко свързани с апетита и консумацията на храна. В някоя случаи само по вкуса на храната не може да бъде установено дали някои продукти са годни за консумация. Ако обонянието е увредено, съществува опасност и от хранителни натравяния.

Причините за загубата или намаление на обонянието могат да бъдат придобити или вродени. Освен това състоянието може да бъде временно или постоянно. В зависимост от причината е възможно да се засяга само едната ноздра или да се възпрепятства възприемането на определени миризми.

Какви могат да бъдат причините, водещи до намаляване или загуба на обоняние?

Различни възпалителни процеси в носната кухина и синусите могат да доведат, както до временна, така и до постоянна загуба на обоняние. Освен хрема и запушен нос, възпалението на носната лигавица се съчетава и с намаление до загуба на обоняние. Ако обонянието не се възстанови в рамките на две седмици, е нужно да се направи консултация със специалист уши-нос-гърло.

Вследствие на чести и хронифициращи възпалителни процеси в носната кухина се получава хиперплазия на носната лигавица, която затруднява проникването на въздух през носа. При появата на полипи често се налага тяхното оперативно отстраняване.

Затрудненото дишане и съответно намалено до липсващо обоняние може да се дължат на пространствозаемащ процес – тумор. Ако проблемът се неглижира, е възможно да се стигне до атрофия на обонятелния нерв.

При хормонален дисбаланс също са наблюдавани промени във възприемане на аромати и съответно тяхното правилно определяне. Такива се срещат най-често при отклонения в стойностите на половите хормони – по време на менопауза, бременност или през пубертета.

Продължителното излагане в среда с токсични химикали също може да доведе до увреждане на обонятелния нерв. Злоупотребата с капки за нос, както и продължителното тютюнопушене могат да доведат до намалено обоняние.

След травми на мозъка или при оперативна намеса също е възможно да бъде засегнат обонятелният център в мозъка. При тези случаи възвръщане на обонятелната функция се оказва почти невъзможно. Мозъчните тумори, които притискат центъра на обонянието водят също до загуба на обоняние, но често се съчетават и с други симптоми.

Какво лечение се прилага при увреждане на обонянието?

На първо място е от значение премахването на факторите, които са довели до хипосмия (намалено обоняние) или аносмия (пълната загуба на обонянието).

При хипосмията вследствие на злоупотреба с капки за нос е възможно след прекратяване на употребата им, обонянието постепенно да се възстанови.

При хиперплазия на носната лигавица се изписват препарати със съдържание на кортикостероиди, които да възстановят нормалните й размери.Физиотерапията е част от комплексното лечение и нейна основна цел е възвръщане

на нормалното обоняние. Ако причината се корени в засягане на структурата на обонятелния нерв се прилагат няколко поредни процедури с назална електрофореза. Чрез нея се увеличава прониквателната способност на някои лекарствени медикаменти, които се прилагат – нивалин, витамин В12, пимадин и други.

Лечението с хидрокортизон, съчетано с едновременното прилагане на ултразвук позволява постигането на по-бързи и добри резултати, както и използването на по-малки дози от приложения медикамент./puls

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук