Мощни билки за здраво сърце

0
26

Сърдечната недостатъчност е състояние, при което въпреки нормалното камерно пълнене на сърцето с кръв то е неспособно да изтласква нормално количество от нея в циркулаторната система. По този начин не могат да бъдат задоволени метаболитните нужди на тъканите, чиито функционални параметри са в нормални граници.

Някои заболявания и състояния, като исхемична болест на сърцето или артериална хипертония, постепенно увреждат сърцето и влошават неговата функция. Не всички заболявания, които водят до сърдечна недостатъчност, могат да бъдат обратими, но лечението им може да подобри признаците и симптомите на сърдечната недостатъчност и да подобри качеството на живот.

Билките също имат своето място в лечението на сърдечната недостатъчност. Преди близо 200 години английският лекар Уидъринг описва „чудотворното“ действие на листата на червения напръстник при болни с „водянка“ – хронична сърдечна недостатъчност с отоци, задух, увеличен черен дроб, течност в корема и т. н. По-късно се установява, че това действие се дължи на съдържащите се в листата на растението сърдечно усилващи гликозиди. Подобни гликозиди се намират в редица още растения – вълнест напръстник, горицвет, момина сълза и др. Трябва да се каже, че и днес препаратите за лечение на хроничната сърдечна недостатъчност се получават изключително от растителни източници.

Освен червения и вълнест напръстник други билки, като момина сълза (Convallaria majalis), горицвет (Adonis vernalis) и строфантус (Strophanthus gratus), също съдържат сърдечни гликозиди. Момината сълза е известна със своите сърдечно тонизиращи и диуретични свойства, като съдържа гликозидите конвалатоксин и конвалозид. Горицветът съдържа адонидин, който е ефективен за лечение на сърдечна недостатъчност и аритмии. Строфантусът, който не вирее в България, също се използва в производството на сърдечни лекарства заради своите мощни гликозиди като строфантин.

Голям брой растения съдържат дигиталисоподобни гликозиди – зокум (Nerium oleander), боянка (Helleborus niger), кукуряк (Helleborus spp.) и др. Тези растения могат да бъдат полезни при лечение на по-леки форми на сърдечна недостатъчност и сърдечни неврози, но трябва да се използват с изключителна предпазливост поради високата им токсичност. При неправилна или неконтролирана от лекар употреба те могат да доведат до тежки интоксикации. Затова лечението на сърдечната недостатъчност трябва да става изключително под наблюдението на лекар специалист.

Използването на билки и природни средства може да бъде полезно допълнение към медицинското лечение на сърдечната недостатъчност. Въпреки това винаги е важно да се консултирате с медицински специалист, преди да започнете прием на каквито и да било билкови добавки, за да се избегнат потенциални рискове и нежелани реакции.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук