Манолова: МВР е нарушило Конституцията при експулсирането на Бююк

0
1157

МВР е нарушило Закона за чужденците и Конституцията при експулсирането на турския гражданин Абдулах Бююк в родината му. Това обяви пред медиите омбудсманът Мая Манолова на нарочна пресконференция. „Разбрах за казуса с Бююк от медиите.

МВР не е изпълнило ангажимента си по Закона за чужденците да ме уведоми за експулсирането, за да мога да извърша наблюдение на този акт, както е записано в разпоредбите на закона“, посочи Манолова.

Според нея заповедта за връщането на Бююк в Турция не следва да бъде изпълнявана незабавно. „Незабавното изпълнение представлява противоречие с нормите на международното право, на българската Конституция и на Закона за чужденците.

Според Конвенцията за правата на човека, която е подписана от България и е в сила от 1992 година, правото на живот и забраната за изтезания и нечовешко и унизително отношение, като тази забрана е не само по отношение на това да не бъде осъществявано унизително отношение в рамките на България, но и властите да не способстват лице, което е под юрисдикцията на България да бъде подложено на токова от друга страна“, упомена омбудсманът.

Според Манолова е нарушена Конституцията в чл. 28 и чл. 29, които третират отново правото на живот и забраната за подлагане на безчовечно и унизително отношение, както и Закона за чужденците, според който чужденец, на когото е наложена принудителна административна мярка експулсиране, не се експулсира в държава, в която животът и свободата му са застрашени и той е изложен на опасност от преследване, изтезание или нечовешко и унизително отношение.

„По начина, по който е извършено експулсирането, не е дадена възможност на турския гражданин Бююк да поиска от съд спиране на незабавното изпълнение на заповедта и по никакъв начин да организира евентуална своя съдебна защита“, заяви още Манолова./кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук