Лозан Панов напуска ВКС, Калоян Топалов се точи за главен прокурор

0
1475

Шефът на ВКС Лозан Панов ще хвърли оставка до десетина дни, научи ПИК от отлично информирани източници. Панов и протестърското му лоби се канят да повторят сценария на бившия правосъден министър Христо Иванов. Той напусна поста си като министър, след като Реформаторите не успяха да овладеят прокуратурата с конституционни промени, и за това сега е на ход нов сценарии за нейното подчинение на политически интереси.  

Предлогът, под който ще освободи поста е, че не може да прокарва съдебната реформа, и за това се оттегля. И най-вероятно, както вече намекна, ще се отдаде на политическа дейност.

Причината обаче е, че Панов затъна дълбоко в политиканстване, недопустимо според Конституцията и законите, откакто е председател на ВКС. За това свидетелства прочутата му реч по повод 135 години ВКС, която завършваше със „стига вече толкова“ и както ПИК установи беше написана от юридическия съветник на Росен Плевнелиев Кристиан Таков, внук на Пеко Таков.

Според източници на ПИК на поста ще застане неговият заместник Красимир Влахов, който беше и заместник на предшественика на Панов Лазар Груев. Така ВКС ще се опита да изчисти и тежко опорочения си от политиканстване имидж. Освен това с Лазон Панов начело съдът си отвори поредица от фронтове заради роднинските назначения, станали причина цялото им лоби заедно с председателят на СГС Калоян Топалов, да бъдат наричани „кумовете“. Те влязоха в остър сблъсък с главния прокурор Сотир Цацаров, включително сътвориха и подъл скандал с премиера Бойко Борисов, когато Панов показа есемес на журналистите препратен от премиерът. Тогава Панов обяви по време на заседание на ВСС, че имат къртица. При все, че заседанията на органа са публични и това стана причина да бъде наречен Камората.

Междувременно реформаторското крило около ген. Атанас Атанасов, Радан Кънев и Христо Иванов подготвя атака срещу главния прокурор Сотир Цацаров с намерението на този пост да застане сегашния председател на СГС Калоян Топалов, научи ПИК. Миналия месец компанията начело с Топалов и неговия екип в СГС е била засечена в арменския ресторант „Егур-Егур“. Топалов е направил изявление с което е стъписал дори колегите си, като е заявил, че вече е оправил съда, имайки предвид назначенията, и е време да се заеме с прокуратурата. Запознати твърдят, че въпросното рефоматорско крило му е обещало следващия главен прокурор да бъде именно той./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук