Ето в кой български град се намира училището на бъдещето

0
1243

След като черната дъска бе заменена от бяла, а тя на свой ред от интерактивна, сега СУ „Патриарх Евтимий” въвежда последната дума на технологиите – тъчскрийн система. Тя ще е свързана със специален софтуер, за да може да се ползва за преподаване и изпитване.Това предвижда проект на школото, за който училището вече е одобрено да получи 250 000 лева от фондация „Америка за България“. Целият втори етаж ще бъде преобразен и оборудван, за да се превърне в интерактивна среда за обучение, в която се използват новите технологии.

В момента подготвяме идейния проект и придвижваме необходимите съгласувания, тъй като сградата е паметник на културата, каза директорката Валентина Георгиева. Тези процедури трябва да приключат до края на учебната година, за да се направи ремонтът през летните месеци и в първия учебен ден идната есен децата да влязат в новите класни стаи, които ще бъдат снабдени и с лаптопи и таблети.

Междувременно училището пусна в експлоатация нова система за достъп. Тя вече работи в сградата за начален курс, а в другата  предстои да се пусне. На входовете са монтирани метални устройства като в метрото. Малките ученици и децата от прогимназията ще носят на ръцете си гривни, а по-големите – карти. И в двете има вграден чип, който при доближаване до металните заграждения ще ги отваря. В същия момент в кабинета на директора и в счетоводството софтуерът отчита час на влизане и излизане, като показва и името на ученика. Монтирани са и камери с висока резолюция.

„В училището ни учат 1700 деца, няма как да познаваме всеки ученик и това е допълнителна мярка за сигурност, че в сградите влизат само деца и хора от екипа. Външните ще бъдат записвани и ще получават временен достъп“, уточни Георгиева. Проектът на обща стойност 30 000 лева се приема добре от родителите. Някои обаче се опасяват дали гривните и картите няма да се окажат много скоро изгубени от децата. Ако това се случи, има вариант да бъдат заменени с други временни, след което да се издадат нови. Не струва скъпо, увери директорката./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук