Есента идва-сезонните плодове, които да похапвате

0
30

По всяко време от годината повечето супермаркети предлагат десетки различни плодове – дори и тези, които не са в сезона. Въпреки че може да избирате от голямо разнообразие от продукция всеки месец, закупуването на продукти, които са подходящи за времето, в което се намираме, може да има огромно значение за здравето и фигурата ви.

Плодовете, подходящи за сезона, обикновено са в пикова зрялост и съдържат оптимално количество хранителни вещества, така че имат по-добър вкус и са по-полезни. Те са и на по-ниска цена, което може да ви помогне да влезете безпроблемно в бюджета си за месеца.

И така, кои плодове са подходящи за предстоящата есен? По-долу ще намерите списък с най-добрите сезонни плодове, налични между септември и ноември, с които да се запасите за едно здравословно, вкусно и полезно меню.

Есенните плодове, които си заслужава да имате подръка

Ябълки

ябълков пай

Снимка: Pixabay

Брането на ябълки със семейството е есенно занимание за много от нас, които имат овощни градини или се занимават активно със земеделие. Въпреки че можете да намерите плода в магазина през цялата година, неговият пик е именно преди зимата. Сезонът обикновено продължава до края на октомври, така че не чакайте твърде дълго, преди да включите ябълките в менюто си. Ще ви трябват няколко килограма за типични есенни рецепти като ябълков чипс, сайдер или сладкиши.

 

 

Червени боровинки

червени боровинки,

Снимка: iStock

Сезонът на червените боровинки е от септември до ноември. Въпреки че може да се сдобиете с консервирани или замразени през цялата година, пресните са трудни за намиране извън есенния период. Снабдете се с няколко пакетчета този сезон, за да си приготвите домашен сос от боровинки, с който може да посипете както пилешкото месо, така и вкусните палачинки през уикенда. Също така може да направите напитка от червена боровинка или лимонов шприц.

Киви

здравословна закуска,

Снимка: iStock

Може да се изненадате, че виждате кивито в този списък, защото то по-скоро се свързва с тропиците и топлото време. Истината обаче е, че то е есенен плод. Сезонът му обикновено започва през октомври или ноември и продължава през ранните зимни месеци. Ако обичате стипчивия му вкус, може да включите кивито във всякакви рецепти – от салати до сладкиши – или да го похапвате самостоятелно след основно хранене.

 

 

Круши

щрудел с

Снимка: iStock

Има хиляди сортове круши, но най-вероятно е да срещнете bosc и bartlett в началото на есента. Ако досега не сте били фенове на плода, може би не сте го опитвали в пиковата му зрялост. Добавете круши към овесената си каша или ги включете в печива като пай и кекс. Може също така да хапвате плода самостоятелно.

Смокини

смокини, шейк

Снимка: Pixabay

Сезонът им продължава до началото на есента, така че, ако сте пропуснали да ги хапнете през лятото, все още имате шанс. Често използвани в сладкиши и тартове, смокините също имат склонността да балансират пикантни храни като колбаси. Освен това си пасват идеално със сирене, както и със свинско месо, когато са направени на сос.

Нар

лимон, нар,

Снимка: iStock

Пикът на нара е през есента, така че, ако живеете в район, където нямате този сочен плод, ви препоръчваме да се насочите към супермаркета веднага щом усетите лек хлад във въздуха. Известни с високото си съдържание на антиоксиданти, наровете са питателен и полезен плод. Разрежете го и извадете хрупкавите семки, за да ги използвате като добавка в салати или плодов пунш.

 

 

Тиква

крем супа

Снимка: iStock

Тиквата е звездата на сладки рецепти като пайове, чийзкейкове и лате през есента. Може да използвате прясна или консервирана тиква за направата на хляб, печени овесени ядки, пай или пък да я изпечете за основно ястие.

Грозде

грозде, istock

Снимка: iStock

Гроздето е един от тези плодове, които може да намерите през цялата година, но има причина да е най-вкусно между август и октомври. Това е времето, когато плодът е в своя пик, въпреки че някои сортове се берат дори по-късно през есента. Гроздето не е толкова адаптивно, колкото другите плодове, като може да го хапвате основно в самостоятелна форма, да го замразите или да го добавите към плодови смутита. Може да експериментирате и да го включите в салата или като добавка за пилешко месо.

Райска ябълка

райска ябълка

Снимка: Pixabay

Може да сте се наслаждавали на райска ябълка в печени изделия като хляб и сладкиши, но ако никога не сте виждали плода на живо, той изглежда като кървавооранжеви домати. Пиковият сезон тук започва в края на есента и продължава до февруари. Все пак е важно да се отбележи, че райската ябълка продължава да зрее и на плота ви, така че може да си закупите и по-сурова партида, която да оставите за няколко дни, за да омекне. След това превърнете плода във вкусен хляб или безалкохолен коктейл.

 

 

Фурми

фурми istock

Снимка: iStock

Фурмите растат върху финикови палми, които са местни за пустините в Близкия изток. Благодарение на тяхната популярност, може да ги срещнете навсякъде, въпреки че са най-добри, когато са в сезон през есенните месеци. Само не забравяйте да премахнете костилката, преди да използвате фурмите за приготвяне на сладки рецепти като трюфели, здравословни протеинови блокчета и кексове.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук