Дронове родно производство ще пазят границата с Турция

0
1539

Дронове, с които ще се пази границата с Турция от очаквания наплив на преселници, бяха показани в изложбата „Робохайтех“ по време на 72-ия международен технически панаир в Пловдив, който бе открит днес.%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b1%d0%b0-%d1%80%d0%be%d0%b1%d0%be%d1%85%d0%b0%d0%b9%d1%82%d0%b5%d1%85

„Дроновете и камерите за тях са изцяло българско производство. Един от тези дронове е в състояние да покрива територия с дължина от 100 км. Очакваме в най-скоро време да бъде обявена обществена поръчка за охрана на границите с тях“, разкри проф.  Димо Зафиров от Българската дрон академия.

На щанда на родната дрон академия в палата 10 на панаира са изложени двата модела, като по-големият от тях е с ширина на крилете от 9,2 метра, а по-малкият – от 3 метра.

„В началото на септември получихме от Швеция безпилотен самолет, предназначен за наблюдение на крайбрежната ивица на територията на Община Бургас. Той се програмира и изпълнява мисията автономно. Наземната станция за управление позволява предварително да се зададе полет, да се планира, симулира и после да се изпълни“, допълни проф. Димо Зафиров, работещ в Института за космически изследвания към БАН.

Акцентът на първото издание на изложбата „Робохайтех“ на Международния панаир в Пловдив е върху мобилните роботи, макар че в палата 10 са презентирани и роботи за индустрията и бита, манипулатори, роботизирани и автоматизирани системи, научни разработки и методи за обучение на специалисти./trud

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук