Джартов: Два самолета от Швеция гасят Малешево от утре, обстановката се успокоява

0
32

На този етап в този район на община Струмяни, където се намираме, не може да кажем, че сме овладели пожара и че сме напълно спокойни. Сравнено с вчерашната ситуация е доста по-добре, предвид на това, че няма толкова силен вятър. Поне до момента. Това ни позволи да въведем екипи, които работят на терен. Освен двата самолета, които са от Франция и ни помагат да овладеем този пожар.

Това заяви гл. комисар Александър Джартов във връзка с пожара в Малешево.

Със сигурност ни очаква още много работа, така че да сме по-спокойни за населените места и по отношение на самия пожар, заяви Джартов от село Микрево, където се намира оперативния щаб.

На границата с Гърция – ситуацията не е особено спокойна. Имаме един хеликоптер на Военно-въздушните сили, който работи. Също така периодично колеги от Гърция с два самолета ни помагат, но там има на моменти пориви на вятъра и отново имаме върхов пожар. Така че още много работа ни чака и там, каза Джартов.

На терен работят, както пожарникари, така и горски служители, доброволци, военни. Общо взето мобилизиран е целия ресурс, с който разполагаме. Утре очакваме допълнително доброволци, предвид на това, че периметърът на пожара е изключително голям и са необходими още хора, които да обхождат местата, включително и тези, които са вече обработени, за да не се допусне възобновяване на горенето някъде по периметъра.

Днес няма да се включи в Струмяни хеликоптер, тъй като както коментирахме е опасност да летят едновременно със самолетите. Колегите от Франция днес приключват мисията си в България. Утре най-вероятно ще използваме хеликоптери на военно-въздушните сили, за да може максимално да въздействаме на пожара, каза още пожарникар номер 1.

От петък ще работят, в зависимост от оперативната обстановка, и два самолета от Швеция, които ще пристигнат утре.

Няма опасност за населените места към момента, но не може да гарантираме, че няма да има развитие в тази посока. Видяхте вчера колко беше силен вятъра и колко бързо се придвижваше пожара. Имаме достатъчно екипи, надяваме се, че вятърът няма да ни изиграе лоша шега, каза Джартов.

Все още обсъждаме детайлите – колко време ще останат шведските самолети. Обикновено практиката е, че когато нямаме случаи, в които да ги използваме – да се прибират в страните си от гледна точка на това, че пожарната обстановка в цяла Европа е доста сложна. Така че не бихме могли да искаме да останат в България, ако не ги ползваме. Ако имаме сложни пожари и случаи, в които да работят всеки ден, то ще стоят колкото е необходимо. Най-вероятно повече от две седмици няма да е възможно, заяви още директорът.

Уточняваме потенциалните водоизточници, от които ще зареждат, предвид на това, че е важно да гарантираме безопасността на екипажите, тъй като има изисквания за дължината на водоемите и т.н. Обсъждаме всичко и с тях, за да са спокойни, че ще работят в максимално безопасни условия, доколкото е възможно предвид ситуацията, каза Джартов.

Областният управител Георги Динев каза:

Две села бяха евакуирани още вчера. Има организация, съвместно с МВР, за опазване имуществото на тези хора, които оставиха домовете си празни. Няма опасност за тези населени места заради огъня, както и няма опасност от вандалски прояви. Най-важното е, че за краткото време, с което разполагахме, предвид бързо разрастващия се огън, успяхме да обезпечим живота и здравето на хората в населените места. Продължаваме да работим в пълен синхрон с кметовете на общините от област  Благоевград, също и с представителите на различните институции.

Обсъждаме различни варианти, относно хеликоптерите, които очаква утре, относно шведските самолети, които ще дойдат в други ден, каза Динев.

Синхронизирали сме действията си и за планината Славянка. Там в момента се намира зам.-областният управител г-н Кълков. Там ситуацията също е сложна, но вчера и днес приоритет ни е пожара в Струмяни, защото е в много голяма близост до населени места в района. Най-важна е безопасността на хората. Към момента е по-добре евакуираните да не се прибират в населените си места, каза още Динев.

Днес хеликоптер „Кугър“ се включи в гасенето на пожара на българо-гръцката граница.

Хеликоптерът е излетял в 10.50 ч и извършва гасене на огъня от въздуха. Продължава участието и на военнослужещи от Сухопътните войски в гасенето на пожара, като групата от 21 военнослужещи с 6 единици техника е под ръководството на старши лейтенант Кирил Чакъров.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук