Грък издирва булка беглец от Хасково

0
1305

Грък от Комотини издирва съпругата си българка, за да разтрогне мюсюлманския си брак. Булката беглец е от Хасково и е напуснала законното семейно жилище в гръцкия град. Изоставеният съпруг е подал иск за развод в Религиозния съд, който се представлява от мюфтията на Комотини М. Тземал. За да я намери, съпругът е пуснал обява в медии, предава Марица.Къде е живяла издирваната Айтен Мехмет Сали в Хасково, дали се е върнала в родния си град или е забягнала другаде, не я ясно. По информация на “Хасковска Марица” булката е от ромски произход. Хасковлийката е сключила религиозен брак – никях, с Хасим Мехмедали Хасим от Комотини на 16 май 2008 г. Три дни по-късно двамата са подписали и граждански брак.

Съгласно действащите разпоредби за мюсюлманите – гръцки граждани, искането за развод трябва да се разгледа от Религиозния съд. По тази причина, мюфтията на Комотини изпраща официална покан-уведомление до избягалата булка, с която я призовава да се яви на 5 декември в мюфтийството в Комотини, “за да защити съпружеските си права и да не се разтрогне бракът”. Ако съпругата или неин адвокат не се появят, съдебният иск за развод ще се гледа задочно.

В Районно мюфтийство – Хасково, не знаеха нищо за случая. От вас научаваме, че издирват хасковска мюсюлманка. Не сме имали и подобни случаи и преди, каза районният мюфтия Басри Еминефенди. Не мога да коментирам конкретния случай, тъй като нещата са различни за България и за Гърция. Нещо повече – в Комотини имат двама мюфтии – единият е държавен служител, а другият е избран от мюсюлманите, посещаващи всички джамии. При нас, ако мюсюлмани се разведат, не е необходимо да идват при ходжа в джамията, за да сложат край и на религиозния си брак. Не го пожелаваме на никого, защото бракът е голяма отговорност, но ако се стигне до крайна мярка, то достатъчно е само да се повтори три пъти “Оставям те! Оставям те! Оставям те!”, поясни хасковският мюфтия.

В България държим на това съпрузите да имат граждански брак преди да извършим религиозния – никях. Нямаме точни данни колко такива са сключени от началото на годината, или за миналата година, защото не се изисква да се води стриктна документация.  От 2012 година Главно мюфтийство издава специални удостоверения, които даваме на съпрузите, които поискат. Те го пазят като спомен за важния в живота им ден. Удостоверенията нямат друга стойност в България, освен сантиментална, тъй като у нас единствено законен е гражданският брак, каза още Басри Еминефенди./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук