Гл. секретар на МВР: Вероятно се касае за човешка небрежност

0
301

Ситуацията не е напълно овладяна. Днес със съдействието на Военно въздушните сили бяха направени няколко облитания и обливания на горящите складове. Към момента няма горящ жив огън, има тлеене в засегнатите складове. То предразполага хаотично взривяване на пиротехника. Предприели сме действия – превантивно ще направим просеки в северозападната част на Гара Елин Пелин, и от страната на град Елин Пелин. Това е с цел превенция, ако се разрази пожар в полето при взривовете.

Това заяви главният секретар на МВР – Димитър Кангалджиев, който даде брифинг от Гара Елин Пелин.

Преди минути служители от СОБТ със специализирана техника влязоха в близост до произшествието, и констатираха, че не можем да вкараме сили, които да гасят допълнително по земя, каза гл. секретар.

Извършват се процесуално-следствени действия в другия горящ склад на „Фантастико“.

Имаме данни за две лица, с които нямаме връзка. Имаме очаквания, че те са в склада. Това са синът на собственика на склада, който е на 22 г., и друг 60-годишен мъж.

Охранителят, след възникнал взрив, е извлякъл момичето и впоследствие 6-има пожарникари са поели огромен риск за живота си и са влезли в гърмящия епицентър и са извадили доцента и дъщеря му.

Служители на фирмата са споделили пред МВР, че във фабриката има помещение, което не е обособено като бункер, а е подобие на помпена станция. То е в централната част на складовото пространство, което е далеч от мястото, на което е възникнал първоначалния взрив.

Взривът е възникнал от склад в началната част. Имаме първоначални данни от свидетел, който е бил на място. Според думите му – той е бил в средата на склада и взривът е възникнал в началото на склада.

Има информация, че доцентът е правил подготовка на пиротехника за тържество, което е трябвало да се състои днес. Вероятно се касае за човешка небрежност. Може би това ще е основната версия.

Заповедта за пускането на съобщението през системата БГ – Алърт е наредена именно от Кангалджиев.

Сигналът бе подаден след преценка от моя страна и от страна на министъра на вътрешните работи. Аз бях един от първите свидетели на големите взривове. Считам, че сме действали адекватно и навременно. Няма напрежение! Създали сме предпоставка за опазване живота на хората.

Кангалджиев помоли евакуираните за търпение, тъй като те искат да се върнат в домовете си най-скоро.

Непрекъснато има полицаи, следящи за мародери в изоставеното от жителите си село Гара Елин Пелин след наложилата се евакуация. Хората да не се притесняват!, каза Кангалджиев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук