Георги Първанов: Даниел Митов е министър без аналог в българската история. Веднага да подаде оставка!

0
1239

„Даниел Митов е невероятен министър без аналог в българската история. Такава излагация никога не е имало. Това е смешно и жалко. Най-логично е да освободи поста“.

Това заяви лидерът на АБВ и експрезидент Георги Първанов в парламента по повод заменената кандидатура на Ирина Бокова с тази на Кристалина Георгиева. Той допълни, че изобщо не може да си представи какво означава „да прехвърлиш доверието си от един кандидат на друг“ и дали има такава процедура.

Първанов смята, че Бокова е била безспорен фаворит на първото гласуване, а по-нататъшните ѝ класирания са провали на българската дипломация, която наистина“е положила неимоверни усилия“ за съсипването на представянето ѝ.

Според експрезидента скандала около Бокова е „унижение в световен и международен план“. И изрази надежда, че Бокова ще продължи състезанието. А освен това правителството вдига тежка барикада между управляващи и опозиция, а в предстоящите президентски дебати темата за международната политика ще бъде водеща.

Според бившият дипломат и член на Дипломатическия институт Георги Димитров, без подкрепата на държавата Бокова има по-големи шассове да се класира.

На въпрос на ПИК дали с този ход Кристалина Георгиева не неглижира еврокомисарския си пост Румен Петков отговори, че тя трябва веднага да го освободи след скандала, тъй като от 50 години нито един българин не е бил кандидатиран дори и за шеф на „Плод и зеленчук“.

От АБВ напомниха, че нито една друга държава не се е отнесла по този начин към своята кандидатура, обвиниха и Реформаторите, че изобщо не са в час за ролята и функциите на ООН, след като говорят за десен политик начело на организацията и заявиха, че Кристалина Георгиева няма никакви шансове да я оглави. И допълни, че според Реформаторите на ООН вероятно му трябва един Трайчо.

По повод на консултациите за вот на недоверие за външната политика към правителството, които БСП започва, Първанов обяви, че АБВ е готова да подкрепи всякакви инициативи в тази посока./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук